Artikel top billede

Danske teleselskaber vildledte om bredbåndshastigheder

Tre af de store spillere på bredbåndsmarkedet har fået et rap over nallerne af Forbrugerombudsmanden. De har nemlig lovet forbrugerne mere, end de kunne holde.

Alle elsker bredbånd. Men der er ikke mange, som bliver glade ved tanken om bredbånd, der bliver langsommere, når børnene ser Ramasjang, eller som de slet ikke kan få leveret, hvor de bor.

Det ved de store teleselskaber godt. Så det er måske ikke så mærkeligt, at TDC, Telia og Telenor sidste år valgte at holde lidt igen på detaljerne, når telefirmaerne reklamerede for bredbåndsløsninger.

For alle tre firmaer har vildledt kunderne, fastslår Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

"TDC, Telia og Telenor har vildledt forbrugerne ved at love dem en hastighed på bredbånd, som de ikke kunne få. Jeg har derfor bedt selskaberne om at ændre deres markedsføring."

Vildledte forbrugerne fem gange på et år

I alt har Forbrugerombudsmanden afgjort, at de tre teleselskaber fem gange har vildledt forbrugerne.

TDC og Telia deler den tvivlsomme ære at have flest sager om vildledning.

To gange har Forbrugerombudsmanden påpeget vildledende markedsføring hos hver af telefirmaerne sidste år.

TDC annoncerede med en hastighedsgaranti, men gjorde ikke tilstrækkeligt opmærksom på, at det gjaldt for alle kunder.

Firmaet solgte også en pakke med hastighedsgaranteret bredbånd og "trådløst internet". Der var bare den hage ved pakken, at den trådløse forbindelse ikke kunne levere den garanterede hastighed.

Den kunne kunderne kun opnå med en kablet forbindelse.

Telia sikrede sig også en sag hos Forbrugerombudsmanden på samme måde.

En pakke med "op til"-hastigheder på bredbånd inkluderede en trådløs router, som ikke kunne levere de annoncerede hastigheder. Hastigheder som mange af Telias kunder alligevel aldrig kunne opnå på den kablede forbindelse.

Telenor viste sig at have samme praksis og reklamerede for ikke mindre end fire forskellige pakker med "op til"-hastigheder og trådløs router.

Heller ikke her kunne de trådløse routere levere den annocerede hastighed, ligesom mange af Telenors kunder slet ikke kunne få det hurtige bredbånd selv i en kablet forbindelse.

Fjernsyn eller hurtigt internet

Sidst men ikke mindst solgte Telia også en pakke med "17 tv-kanaler + 20 Mbit bredbånd". Annoncen for pakken undlod bare at fortælle håbefulde kunder, at bredbåndshastigheden faldt, når man benyttede IPTV.

Alle sagerne blev taget op sidste år, men de sidste af dem er først for nylig blevet afgjort.

Derfor har Forbrugerombudsmanden af "pædagogiske årsager" samlet til bunke og sendt en samlet opgørelse over sagerne ud på én gang.

Håbet er, at både branchen og forbrugerne bliver mere opmærksomme i fremtiden.

"Hastigheden har stor betydning for forbrugerne, når de vælger bredbånd. Derfor er det vigtigt, at teleselskaberne giver korrekte oplysninger om den i deres markedsføring" lyder det fra Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

Retningslinjerne består

Repræsentanter fra telebranchen diskuterede netop retningslinjerne for markedsføring af bredbånd med en række forbruger- og erhvervsorganisationer i juni sidste år.

På mødet blev det besluttet, at retningslinjerne ikke skal ændres.

Læs også: 100 Mbit bredbånd i Danmark er femdoblet på et enkelt år - Men der er et men....




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere