Artikel top billede

Storaktionær i Topsil sælger ud: Nu er der kun to storaktionærer tilbage i Topsil (og den ene er utilfreds)

Kredsen af storaktionærer i halvleder-producenten Topsil skrumper ind til to. Den ene er utilfreds med købsaftalen med Global Wafers, og den anden er næstformand for bestyrelsen, der forhandlede aftalen på plads.

Storaktionærerne i Topsil kan se frem til at være storaktionærer i et polsk ejendomsselskab i stedet for en førende halvleder-producent.

Det ligger fast, efter Topsil har besluttet sig for at sælge hele silicium-forretningen, hvilket du kan læse mere om her: Danske Topsil sælger hele it-forretningen for 320 millioner: Fortsætter som ejendomsselskab

Det er mere end storaktionæren Advice Invest vil være med til. Derfor sælger firmaet nu ud af sine aktier i Topsil.

"Vi investerede i sin tid i Topsil, fordi det var en spændende virksomhed med et stærkt produkt. Nu kan vi se frem til at være medejer af at ejendomsselskab i Polen. Det er ikke så spændende," lyder det fra Lars Fetterlien, managing partner og chefporteføljemanager i Advice Capital, firmaet bag Advice Invest.

Det betyder at kredsen af storaktionærer -som er aktionærer med mere end fem procent af aktierne - er reduceret til bestyrelsens næstformand, Eivind Dam Jensen  og investeringsselskabet Smallcap Danmark.

Bestyrelsen i halvleder-producenten Topsil meldte allerede i sidste uge ud, at den vil anbefale aktionærerne at stemme for en salgsaftale, som vil betyde firmaets opløsning.

Hvis salget går igennem, køber halvleder-producenten Global Wafers hele Topsils siliciums-produktionsapparat for 320 millioner kroner, og Topsil vil sidde tilbage som et ejendomsselskab, der skal afvikle sig selv, når det har solgt sine ejendomme i Polen.

Det kan du læse mere om her: Topsils bestyrelsesformand: Dybest set er vi ved at lukke

Spiller med lukkede kort

Lars Fetterlein vil ikke afsløre, hvor stor en del af Advice Invests aktier i Topsil, der nu ryger ud på markedet.

Men han understreger, at der selvfølgelig kan være penge at hente, hvis man har tillid til den salgspris, som aktionærerne er stillet i vente fra Global Wafers.

"Hvis man tror på værdierne i den seneste opgørelse, er der gevinst for den, der ønsker at vente."

Men intet tyder på, at Lars Fetterlein selv har den tillid.

Han vil i hvert fald ikke ud med, om Advice Invest har planer om at beholde en rest af dets aktier i Topsil helt frem til salget til Global Wafers.

Den lukkethed er han ikke alene om.

Investeringsselskabet Smallcap Danmark, der også er blandt storaktionærerne i Topsil, holder tand for tunge, da vi spørger, om selskabet vil sælge ud af aktiebeholdningen.

"I sådan et spil som det her skal man holde sine kort tæt til kroppen. Jeg har jo investorer at tænke på, " lyder svaret fra direktør Christian Reinholdt.

Christian Reinholdt  er dog bestemt ikke imponeret over udsigten til en salgspris på 320 millioner.

"Prisen er ikke af en størrelse, som vælter mig omkuld. Det er ikke et tilbud, som får mig til at sige: Den er vi med på," lød direktørens vurdering, da Computerworld talte med ham umiddelbart efter salgsplanerne blev offentliggjort.

Christian Reinholdt var da også blandt de aktionærer, der stemte for et forslag om at undersøge mulighederne for et salg af Topslil allerede ved generalforsamlingen i 2015.

Et forslag som bestyrelsen dengang gik imod, og som da heller ikke blev vedtaget.

Undgår beskatning

Ud over den manglende spænding på det polske ejendomsmarked, er der én yderligere grund til  Advice Invest sælger ud af sine aktier nu frem for at hæve pengene ved kasse et, hvis salget til Global Wafers bliver vedtaget.

"Hvis vi modtager pengene som udbytte, skal vi betale fem procent i udbytteskat. Det skal vi ikke, når vi sælger på denne måde."

Det er en strategi, der kunne pege i retning af, at tiltroen til aktiens udvikling kan ligge på et meget lille sted.

Læs også: Topsil efter frasalg af hovedforretningen: Vi har fået en rigtig god pris - aktionær ikke enig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere