Artikel top billede

Obama lover: Vi skal nok lade være med at masseovervåge jer danskere

USA har skriftligt lovet, at ingen europæiske data vil blive masseindsamlet af landets efterretningstjenester i en ny data-aftale, som ellers har mødt massiv kritik under udarbejdelsen.

Efter EU og USA's dataudvekslingaftale kaldet Safe Harbor sidste år blev erklæret for ugyldig af EU-domstolen, har EU og USA knoklet for at få en ny data-aftale på plads.

Den nye aftale går under navnet Privacy Shield og rendte allerede i den indledende fase ind i massive godkendelsesproblemer.

Problemerne skyldes blandt andet, at aftalen havde noget af en kattelem i form af, at USA krævede, at Privacy Shield ikke måtte stå i vejen for USA's nationale sikkerhedsinteresser.

Bare ikke godt nok

Det betyder oversat til jævnt dansk, at hvis USA mener, at landets sikkerhed er truet, kan de amerikanske efterretningstjenester alligevel stikke snablen ned i europæiske data under dække af USA's trang til at beskytte sig selv mod eksempelvis mulige terrorister.

Det kan du læse mere om her: Persondata-ekspert: Diskret detalje i lov-teksten gør omfattende datalov nærmest ubrugelig

Den nye dataaftale fik i maj således massiv kritik med på vejen af den europæiske databeskyttelses-supervisor Giovanni Buttarelli, der hævdede, at aftalen i lighed med den skrottede Safe Harbor-aftale ikke var robust nok.

Ifølge BBC har den amerikanske regering nu tilføjet en række ændringer af Privacy Shield, der kan træde i kræft i næste måned, hvis EU-landene og det blandt andet det ny-udmeldte EU-land Storbritannien ellers godkender aftalen.

Flere amerikanske ændringer

Det Hvide Hus med præsident Barack Obama i spidsen har efter kritikken blandt andet tilføjet til aftalen, at masseindsamling af data fra EU-borgerne kun kan ske under specielle forhold, og indsamlingen skal være 'så målrettet og fokuseret' som muligt.

Dertil har USA tilføjet regler om, at selskaber er nødt til at slette data, som ikke længere tjener det formål, som de er blevet indsamlet under.

Samtidig er det i aftalen blevet fremhævet, at den amerikanske ombudsmand med ansvar for håndtering af EU-dataklager skal være fuldstændig uafhængig af de amerikanske sikkerhedstjenester.

Ifølge BBC går de første meldinger fra EU-Kommissionen på, at de nye tilføjelser vil sikre fundamentale borgerrettigheder i de transatlantiske datastrømme, mens EU-US Privacy shield-aftalen også vil sørge for retssikkerheden for virksomheder.

Du kan læse mere om sejtrækkeriet i dataaftalen her: Slå koldt vand i blodet: Den nye Safe Harbor-aftale har lang vej igen

Læs også:
EU og USA knokler på højtryk om ny dataaftale efter kvælningen af Safe Harbor

Cloud-selskaber er på gyngende grund efter kontroversiel datadom fra EU




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere