Artikel top billede

EU-domstolen forbyder europæiske dataoverførsler til USA

I en kontroversiel dom har EU-domstol erklæret data-aftalen mellem europæiske it-brugere og amerikanske cloudgiganter som Facebook og Google for ugyldig. Læs her, hvad vi kan få i stedet.

Den Europæiske Unions Domstol har tirsdag morgen truffet en ganske kontroversiel afgørelse ved at erklære data-transmissionsaftalen Safe Harbor med dataoverførsler fra Europa til USA for ugyldig.

Det betyder, at amerikanske it-giganter som Facebook, Google og Apple skal til at finde på noget nyt i form af nye aftaler eller oprettelse af europæiske datacentre, hvis de vil beholde deres europæiske kunder.

Det skriver Reuters.

Ville undgå NSA-snageri

Baggrunden for afgørelsen er, at den østrigske Facebook-bruger Maximillian Schrems har klaget over, at hans data i lighed med andre Facebook-brugere bliver overført til det amerikanske sociale medies servere via Facebooks irske datterselskab.

Maximillian Schrems har oven på NSA-whistlebloweren Edward Snowdens afsløringer om amerikanske myndigheders datasnagerier brokket sig til det irske datatilsyn, da han ikke mener, at hans Facebook-data er sikre i USA.

I første omgang afviste det irske datatilsyn klagen med henvisning til Safe Harbor-ordningen, hvor EU-Kommissionen tilbage i 2000 har udtalt, at Safe Harbor-ordningen sikrer et tilstrækkeligt beskyttelsesniveau for de personoplysninger, der måtte overføres til USA.

Generaladvokat Yves Bot fra EU-domstolen har for nyligt og helt egen vilje udtrykt betænkeligheder ved Safe Harbor-ordningen.

De udtalelser har domstolen ganske givet har lyttet til, inden den i morges traf den endelige afgørelse

Det får vi i stedet

At Safe Harbor-aftalen ryger i graven, betyder ikke nødvendigvis, at det er slut med at benytte amerikanske cloud-tjenester som Facebook og Gmail, hvor dine data ligger i USA.

Den danske advokat Nis Peter Dall har tidligere fortalt til Computerworld, at såfremt Safe Harbor-ordningen skulle ryge på gulvet, så vil den såkaldte SCC-ordning (Standard Contractual Clauses) formentlig være afløseren for mange selskaber.

"Safe Harbor er i dag et meget anvendt system til overførsel af data mellem EU og USA. Derimod er SCC gældende i hele verden. Hvis SCC'er skal anvendes, skal der indgås formelle aftaler mellem de enkelte dataeksportører og -importører, og det kan betyde en del mere papirarbejde," forklarede Nis Peter Dall til Computerworld for nylig.

Han kaldte det ved samme lejlighed SSC-erstatningen til fordel for Safe Harbor for 'et stød i det blå', hvis man dropper Safe Harbor for at undgå, at nysgerrige amerikanske efterretningstjenester kigger med i ens europæiske data på servere ovre i USA.

Læs også: 
Databombe fra EU-domstol: Kan forbyde europæiske data-overførsler til USA

EU: Google og Facebook må ikke bare bruge dine data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere