Artikel top billede

EU-domstolen forbyder europæiske dataoverførsler til USA

I en kontroversiel dom har EU-domstol erklæret data-aftalen mellem europæiske it-brugere og amerikanske cloudgiganter som Facebook og Google for ugyldig. Læs her, hvad vi kan få i stedet.

Den Europæiske Unions Domstol har tirsdag morgen truffet en ganske kontroversiel afgørelse ved at erklære data-transmissionsaftalen Safe Harbor med dataoverførsler fra Europa til USA for ugyldig.

Det betyder, at amerikanske it-giganter som Facebook, Google og Apple skal til at finde på noget nyt i form af nye aftaler eller oprettelse af europæiske datacentre, hvis de vil beholde deres europæiske kunder.

Det skriver Reuters.

Ville undgå NSA-snageri

Baggrunden for afgørelsen er, at den østrigske Facebook-bruger Maximillian Schrems har klaget over, at hans data i lighed med andre Facebook-brugere bliver overført til det amerikanske sociale medies servere via Facebooks irske datterselskab.

Maximillian Schrems har oven på NSA-whistlebloweren Edward Snowdens afsløringer om amerikanske myndigheders datasnagerier brokket sig til det irske datatilsyn, da han ikke mener, at hans Facebook-data er sikre i USA.

I første omgang afviste det irske datatilsyn klagen med henvisning til Safe Harbor-ordningen, hvor EU-Kommissionen tilbage i 2000 har udtalt, at Safe Harbor-ordningen sikrer et tilstrækkeligt beskyttelsesniveau for de personoplysninger, der måtte overføres til USA.

Generaladvokat Yves Bot fra EU-domstolen har for nyligt og helt egen vilje udtrykt betænkeligheder ved Safe Harbor-ordningen.

De udtalelser har domstolen ganske givet har lyttet til, inden den i morges traf den endelige afgørelse

Det får vi i stedet

At Safe Harbor-aftalen ryger i graven, betyder ikke nødvendigvis, at det er slut med at benytte amerikanske cloud-tjenester som Facebook og Gmail, hvor dine data ligger i USA.

Den danske advokat Nis Peter Dall har tidligere fortalt til Computerworld, at såfremt Safe Harbor-ordningen skulle ryge på gulvet, så vil den såkaldte SCC-ordning (Standard Contractual Clauses) formentlig være afløseren for mange selskaber.

"Safe Harbor er i dag et meget anvendt system til overførsel af data mellem EU og USA. Derimod er SCC gældende i hele verden. Hvis SCC'er skal anvendes, skal der indgås formelle aftaler mellem de enkelte dataeksportører og -importører, og det kan betyde en del mere papirarbejde," forklarede Nis Peter Dall til Computerworld for nylig.

Han kaldte det ved samme lejlighed SSC-erstatningen til fordel for Safe Harbor for 'et stød i det blå', hvis man dropper Safe Harbor for at undgå, at nysgerrige amerikanske efterretningstjenester kigger med i ens europæiske data på servere ovre i USA.

Læs også: 
Databombe fra EU-domstol: Kan forbyde europæiske data-overførsler til USA

EU: Google og Facebook må ikke bare bruge dine data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere