BREAKING:Preben Damgaard er død

Artikel top billede

EU og USA knokler på højtryk om ny dataaftale efter kvælningen af Safe Harbor

EU og USA arbejder i disse uger på højtryk for at få stablet en ny dataaftale på benene, efter EU-domstolen for nyligt slog den 15 år gamle Safe Harbor-aftale ihjel.

I sidste måned smed EU-Domstolen noget af en databombe.

Det skete da den underkendte den omkring 15 år gamle Safe Harbor-dataudvekslingsaftale mellem europæiske lande og USA.

Dermed har amerikanske it- og cloududbydere fået sig noget af hovedpine, da der med underkendelsen af Safe Harbor nu skal indgås andre typer af aftaler for udveksling af data mellem eksempelvis europæiske firmaer og amerikanske it-selskaber - eller omvendt.

I en ny udmelding fra EU-Kommissionen fremgår det, at alternative aftaler som eksempelvis den såkaldte SCC-ordning (Standard Contractual Clauses) som Computerworld tidligere har beskrevet, kan blive en imidlertidig løsning.

Men så svømmer vi også på den helt korte bane.

For EU og USA arbejder på at få en ny rammeaftale om dataudveksling på benene, som samtidig sikrer europæiske borgeres data mod blandt den amerikanske efterretningstjeneste NSA's øjne. 

Læs også:
EU-domstolen forbyder europæiske dataoverførsler til USA

"Derudover giver en rammeaftale også den bedste løsning for transatlantiske handler, da den vil give en mere simpel, mindre belastende og derfor også billigere overførselsmekanisme især for små og mellemstore virksomheder," lyder det i konklusionen fra EU-Kommissionen. 

Forhandlinger fortsætter i denne uge

EU erkender, at inden denne nye, store data-udvekslingsrammeaftale bliver udviklet og rullet ud mellem to kontinenter, må virksomhederne belave sig på eksempelvis SCC-aftaler og eksempelvis BCR's (Binding Corporate Rules) godkendt af de forskellige landes datatilsyn. 

Men EU og USA har på de indre linjer travlt, for der skal helst være en aftale på plads omkring 'Safe Harbor-dataudvekslingen 2.0' inden tre måneders tid.

"Kommissionen er blevet ansporet til at tage hurtig affære, og det gør vi så nu med klare guidelines, mens vi også forpligter os til en klar tidsramme for de nuværende forhandlinger," forklarer Andrus Ansip, som er ansvarlig for det indre digitale marked i EU, i en pressemeddelelse.

"EU og USA er hinandens vigtigste handelspartnere, og derfor er dataflowet mellem vores to kontinenter essentielle for folk og forretninger," fortsætter EU-vicepræsidenten for det digitale indre marked.

Forhandlingerne mellem EU og USA om en egentlig Safe Harbor-afløser fortsætter i denne uge i Washington.

Det kan du læse mere om her, hvor du også kan se, hvilke midlertidige forslag til dataudveksling, som EU disker op med. 

Læs også: 

Databombe fra EU-domstol: Kan forbyde europæiske data-overførsler til USA
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere