Artikel top billede

Lille genial computer på vej ud til en million skoleelever: "Der findes et hav af muligheder for at programmere den, så alle kan være med"

I Storbritannien satser man benhårdt på, at de kommende generationer skal leve af it-udvikling og innovation. Det gøres eksempelvis ved at uddele mini-computere til en million skoleelever. Her kan du se, hvad mini-computeren kan bruges til i praksis.

Interview: British Broadcasting Corporation, nok bedre kendt som BBC, udsender i samarbejde med en række partnere en mini-computer til en million elever i de britiske skoler.

Det klare formål er at gøre den næste generation studerende bedre rustet til at udvikle it-systemer, give en forståelse af hvordan it-systemer fungerer og ikke mindst stimulere iværksætteri.

Men hvad sker der når BBC, Samsung, Microsoft, Python Software Foundation, Cisco, Bluetooth, og en hel håndfuld andre store giganter, går sammen om et projekt, der skal fremme læringen om programmering i grundskolen?

Det spørgsmål har vi stillet til Martin Exner, der er uddannet lærer og stifter af Coding Pirates, som er en forening baseret på frivillige, der har til formål at lære børn og unge mellem 7 og 17 år at programmere.

Han er netop hjemvendt fra en konference i England med en Micro:bit-computer i lommen. Den samme model, som de engelske skoleelever kan se frem til at modtage.

Se også: Galleri: Denne mini-computer skal lære en million unge at programmere

Hvad kan en Micro:bit bruges til?

"Der findes et hav af muligheder for at programmere den, så alle kan være med og vælge en form for programmering, der falder mest naturligt. Man kan både vælge at programmere online og offline. Ydermere er den udstyret med kompas, termometer, accelerometer og Bluetooth, som gør den super brugbar i eksempelvis wearables og IoT-løsninger."

Hvad kan skoleeleverne bygge med en mini-computer?

"Den kan eksempelvis anvende som en controller-enhed eller som platform for en IoT-ide. Denne model er en af de få Micro-controllere, hvor man har fuld mulighed for in/output som pins, knapper, temperatur, lysstyrke, bevægelse/accelration og samtidig lagring af data," fortæller Martin Exner.

Han henviser til et projekt, der blandt andet er skabt af Winnie Thorstensen, lærer på Køge Real Privat skole og frivillig i Coding Pirates-projektet.

På videoen kan du se en hjemmebygget udgave af det klassiske Pong-spil, der hører til blandt de absolutte klassikere i spilverdenen.

Hvad er det, man vil med projektet i Storbritannien?

"Der er stor fokus på, hvad landet skal leve af i fremtiden. Den diskussion har vi naturligvis også i Danmark, men i England har de været ret gode til at eksekvere på kode- og it-undervisningen i skolerne. Der er vi nok ikke helt nået til endnu," fortæller han.

"It er allerede et fag på skoleskemaet i Storbritannien. Faktisk bliver børn helt ned til fem-års alderen introduceret til programmering og opbygningen af algoritmer. "

Den lille Micro:bit-computer er således endnu et led i en langsigtet strategi om at gøre den næste generation mere it-parat.

På hvilken måde kan eleverne få gavn af en Micro:bit-enhed?

"Der er den åbenlyse fordel, at det hele ikke ender i plancher, som er et typiske resultat af innovationsuger på folkeskoler, hvor teknologi ikke er tænkt med," siger Martin Exner.

"Det handler om at placere elektronik i en pædagogisk sammenhæng, hvor alle kan være med. Derfor er selve programmeringen meget børnevenlig og visuel, men samtidig med mulighed for at skabe konkrete resultater og prototyper, når eksempelvis emneugen er afsluttet."

Så det skal være enkelt?

"Ja, det skal være for alle. Den store udrulning i England betyder også, at der er massevis af dokumentation og konkrete eksempler, man kan bygge, hvilket giver både et pædagogisk fundament og et springbræt til lærerne. Samtidig er den nem at have med at gøre, og er så alsidig, at den nemt opfylder det oprindelige ønske, netop læringen om programmering i grundskolen. Der er muligheder i så forskellige fag som billedkunst, dansk, matematik, fysik eller gymnastik."

Tror du, der er mulighed for en dansk udgave af det engelske eksperiment?

"Vi arbejder sammen med IT-Branchen og skoleklasser i København og Vejle i projektet Coding Class. Her skal eleverne have programmering som et valgfag, og vi har overvejet, om der skal indgå en mini-computer i forløbet, men der er ikke konkrete sponsorpenge eller andre aftaler med i projektet."

Micro:bit-enheden kan iøvrigt også købes i løs vægt til godt 15 pund eller cirka 130 kroner.

Der er ifølge Danmarks Statistik cirka 550.000 elever i folkeskolen mellem 0. og 9. klasse, hvilket betyder, at hvis man vil kopiere den engelske idé, hvor alle syvendeklasser får en mini-computer, og købe Micro:bit til en hel årgang til fuld forretningspris, lander det projekt på cirka syv millioner kroner.

Men mon ikke man kunne få en god aftale og lidt rabat.

Du kan selv finde meget mere information om det engelske projekt her.

Læs også:
Galleri: Denne mini-computer skal lære en million unge at programmere

Coding Pirates formand advarer: Skoler skal undervise i programmering, ellers bliver Danmark hægtet af

Ny mini-computer får Raspberry Pi til at ligne en kæmpe