Artikel top billede

Nu får Flash og Silverlight kniven: Derfor får vi et bedre internet

ComputerViews: Det har krævet års arbejde, men teknologier som Flash og Silverlight er nu for alvor på vej væk fra internettet.

ComputerViews: Det har taget mange år at nå hertil, men efterhånden ser det ud til, at world wide web kan tage hul på et nyt kapitel, hvor vi (næsten) kan undvære teknologier som Flash, Silverlight og til dels også Java.

Baggrunden er ikke mindst, at browser-producenterne nu er begyndt at eliminere de forskellige plugins ved enten slet ikke at understøtte dem eller ved at slå teknologierne fra som udgangspunkt, så brugerne selv aktivt skal installere og aktivere dem i browseren.

Et eksempel er Microsofts Silverlight, der ikke understøttes ikke i selskabets egen Edge-browser.

Læs også: Plugin-modstand tager til: Det skal være slut med Flash og Silverlight i din browser

Men i det hele taget er browserne begyndt i langt højere grad at fokusere på, at fremtiden handler om de åbne webteknologier og -standarder med HTML5 som kernen.

Det tar' sin tid

Et teknologi-skift af den kaliber, som vi nu er vidne til, lader sig dog ikke gennemføre henover natten.

Der er - og sådan vil det altid være - en længere periode, hvor moderne og forældede teknologier må eksistere side om side.

Indtil alle aktørerne på internettet får gjort op med fortiden og implementerer de nye og tidssvarende løsninger. 

Som da Digitaliseringsstyrelsen i november 2014 meddelte, at Java nu var udfaset i NemID, så det evindelige opdateringskaos kunne undgås. I stedet er NemID i dag baseret på JavaScript.

Eller da Googles YouTube i januar 2015 lod verden vide, at tjenesten fremover ville anvende HTML5 som standard til videostreaming i stedet for Flash.

Eller som nu, hvor TV 2 Play har erstattet Silverlight med HTML5 i Chrome og melder, at det samme også skal ske i de øvrige browsere på markedet (bedre sent end aldrig).

Både pisk og gulerod

Teknologiskift som disse kommer ikke bare, fordi browser-producenterne presser indholds-leverandørerne til det på grund af krav om bedre performance i browseren.

Og heller ikke kun fordi de nævnte teknologier igen og igen skaber sikkerhedsproblemer, når der ikke sendes nye versioner og lappe-løsninger ud til brugerne hurtigt nok, eller brugerne er for længe om at opdatere, når løsningerne ellers er frigivet.

Det sker naturligvis også, fordi det er lettere at udvikle og vedligeholde løsninger som NemID, YouTube og TV 2 Play med udgangspunkt i moderne standarder og teknologier.

På den måde er det lige dele pisk og gulerrod, der er tale om.

Det er samtidig ikke kun teknologier, sprog og standarder som HTML5, CSS og JavaScript, der har været med til at skubbe på udviklingen.

Også det vilde smartphone- og tablet-boom og de tilhørende apps og mobil-browsere har en vigtig aktie i udviklingen.

Mest markant har måske været Apples beslutning om ikke at understøtte Flash, da iPhonen blev lanceret i 2007.

Dengang lo mange af Apples beslutning. I dag er det nok de færreste, der ikke kan se det fornuftige i, at Steve Jobs besluttede at ekskludere Flash på iPhone og iPad.

Læs også: It-giganter på stribe blokerer for Flash: Her er konsekvenserne

Ting tar' dog som bekendt tid, og en proprietær teknologi som Flash forsvinder ikke fra nettet lige med det samme.

Flash-annoncer er eksempelvis stadig en del af internet-oplevelsen i 2016.

Google er dog i fuld sving med at sætte en stopper for det ved at forbyde Flash-baserede annoncer i søgemaskinen.

Derfor er det en god udvikling

Man skal være ganske pessimistisk anlagt for ikke at kunne se noget positivt i skiftet til moderne, åbne webteknologier på bekostning af teknologier som Flash og Silverlight.

It-sikkerheden hos internetbrugerne er et af de områder, der nyder godt af udviklingen.

Batterierne på vores mobile enheder presses også mindre, når eksempelvis Flash elimineres.

Og så er de evindelige opdateringer til nye versioner, som mange af os eksempelvis bander og svovler over, når det kommer til Java.

I parantes skal det her bemærkes, at Java dog nok er den af de tre fremhævede teknologier, der har mest fremtid tilbage - blandt andet på grund af legacy-applikationer i virksomhederne og på grund af Javas rolle på Android-platformen.

Hvis man kobler den opsummerede udvikling med det faktum, at browser-markedet i øjeblikket er præget af en blomstrende innovation, og at de mobile apps også bliver ved med at blive bedre og skabe nye muligheder (ja, Pokémon Go er faktisk ret sjovt), så er dog svært ikke at se, at et nyt og bedre internet er ved at vokse frem.

Internettet og World Wide Web har fortsat masser af udfordringer, men nogle af dem er vi heldigvis ved at få bugt med.

Det er ikke så ringe endda.

Læs også:

Plugin-modstand tager til: Det skal være slut med Flash og Silverlight i din browser

TV 2 Play vil droppe Silverlight helt: Derfor er HTML5 vejen frem

Nu er det slut med Java til NemID: Her er den nye løsning

YouTube dropper Flash: Fra nu af er HTML5 standarden

Safari-browseren giver kold skulder til Flash, QuickTime, Silverlight og Java

It-giganter på stribe blokerer for Flash: Her er konsekvenserne