Artikel top billede

Skat poster syv milliarder kroner i nye folk og it-systemer

Skat skal investere hefttig i mandskab og maskiner i de kommende år. Samtidig forlyder det, at der er et kæmpe system til to milliarder kroner på vej.

V-regeringen har efter et utal af uheldige skattesager besluttet sig for at investere syv milliarder kroner i flere medarbejdere og it-systemer, der tilsammen skal gøre skatteinddragelsen mere effektiv.

"Mange af de it-systemer, som vi har i dag, blev udviklet før, jeg blev født. Skattevæsenet er blevet overhalet - og distanceret - digitalt i en sådan grad, at det vil være uansvarligt ikke at sætte ind på den digitale front," forklarer skatteminister Karsten Lauritzen (V) i en pressemeddelelse fra Skatteministeriet.

"Vi skal have et skattevæsen, der er moderne, effektivt og digitalt. Ikke for skattevæsenets skyld, men for borgernes og virksomhedernes skyld, fordi det giver en enklere, tryggere og mere gennemskuelig skatteopkrævning", fortsætter skatteministeren.

2.000 flere folk 

Udover nye it-systemer er der lagt op til, at der skal ansættes 1.000 nye folk, mens 1.000 stillingsnedlæggelser skrottes. 

I runde tal svarer det til, at der i alt er 2.000 flere folk hos Skat, end der oprindeligt var regnet med. 

Dertil kommer, at der skal oprettes nye styrelser under Skatteministeriet i 2017, hvor skattefar har tre kerneområder for øje: Ejendomsvurdering, inddrivelse og told. 

Dermed er lagt op til det endelige opgør med flere skandaler som eksempelvis manglende manuel og digital kontrol af refusion af udbytteskat, hvor Danmark er blevet snydt for op i mod 12,3 milliarder kroner.

Ligeledes har der været flere kuldsejlede it-projekter i Skat, hvor særligt det lukkede EFI-projekt til en lille halv milliard tabte kroner står særlig klart i erindringen.

Læs også: Fem vilde tal om Skats gigantiske it-havari: Vidste du det om EFI?

Nyt system til to milliarder kroner?

Oveni i denne lukning skulle EFI inddrage borgernes gæld til det offentlige, som lyder på omkring 14 milliarder. De penge må vi altså indtil videre skyde en hvid pil efter.

It-kaosset og manglende kontroller i Skat har undervejs kostet flere personer deres direktørposter med Skats nu tidligere administrerende direktør Jesper Rønnow som det seneste offer.

Læs også: Skats it-direktør fyret på grund af EFI-ballade

Oveni al balladen med tabte milliarder og fyrede direktører samt udmeldingen om, at der skal oprustes på mandskabs- og maskinfronten, barsler Skatteministeriet med et nyt it-system til en samlet pris på to milliarder kroner - altså mere end fire gange prisen for EFI-projektet.

Dette nye it-system til toldområdet stod ellers i første omgang til en pris på 165 millioner kroner, men Ekstra Bladet erfarer, at skatteminister Karsten Lauritzen er rede til at skyde i alt en milliarder kroner i told-projektet inden 2021.

Dertil kommer, at der ifølge Ekstra Bladets oplysninger sandsynligvis skal postes endnu en milliard kroner i systemet efter 2020.

Computerworld har gentagende gange forsøgt at få en kommentar fra Skat angående toldsystemet, men det har desværre ikke været muligt.

Du kan til gengæld finde og læse Skatteministeriets redningsplan her

Læs også:
Skat dropper CIO-rollen og indfører helt ny it-organisation: Derfor er det nødvendigt

Regeringen vil ændre skatteloven til fordel for udenlandske it-giganter




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere