Regeringen vil ændre skatteloven til fordel for udenlandske it-giganter

Regeringen vil lokke udenlandske it-firmaer til at investere i stort i Danmark. Læs her hvordan, det skal gøres.

Hvert år fremlægger regeringen en redegørelse for Danmarks digitale vækst, og i år tilfalder æren af at fremlægge redegørelsens hovedpointer erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

Den forrige regering brugte blandt andet den årlige redegørelse til at slå på tromme for, at der er milliarder at hente, hvis virksomheder digitaliserer arbejdsgange. Danmark skulle simpelthen digitalisere, fordi det er den sikre vej til flere penge.

Det kan du læse mere om her: Så effektiv er Danmark blevet med digitalisering


Vi er nummer ét
Derfor er det næsten også forventeligt, når ministeren kan afsløre den gode nyhed, at Danmark ligger nummer et på listen over digitale samfund i EU.

"Vi er nummer et, men det bliver vi ikke ved med at være, hvis vi ikke har højere politiske ambitioner. For vi kan se, at de andre lande på listen arbejder kraftigt på det her område," fortæller Troels Lund Poulsen til de fremmødte journalister.

Let skatten for it-virksomhederne
Troels Lund Poulsen er ikke helt på bar bund i kampen for at bevare førstepladsen. Han har en løsning med flere spor. 

Det første er, at Danmark skal tiltrække it-firmaer fra udlandet.

En del af baggrunden for den udmelding er, at Troels Lund Poulsen har rådført sig med folk i toppen af it-verdenen for at høre, hvordan de bedst kan lokkes til Danmark.

En af dem, der havde råd med til Troels Lund Poulsen, er Lars Dalgaard, som blandt andet grundlagde Succesfactor.

"Jeg talte for nyligt med Lars Dalgaard, og han gav udtryk for, at han godt kunne tænke sig at investere i Danmark. Men han efterlyser klare retningslinjer for de hvilkår, man kan investere under. Det handler om skat. Bliver man pludselig beskattet af hele sin formue, hvis man investerer noget af den i Danmark og lignende udfordringer," forklarer erhvevs- og vækstministeren.

Det lader til, at Troels Lund Poulsen er lydhør for den bekymring.

Han har i hvert fald planer om at rette til i skattelovgivningen, så de udenlandske investorer føler sig mere velkomne. 

"Mit mål er, at vi for eksempel ved at se på erhvervsbeskatning, som vi ser på til efteråret, gør det meget mere attraktivt at investere i Danmark, og vi får gjort dem, der har lyst til at investere i Danmark, mere sultne på det," forklarer Troels Lund Poulsen.

Imponer med kloge hoveder
Danmark har en række kloge hoveder, som bare venter på investorer, mener Troels Lund Poulsen.

De kloge hoveder skal bruges til at lokke flere penge til Danmark, forklarer erhvervs- og vækstministeren.

"Vi har startet et initiativ, som hedder DenmarkBridge, der handler om at sende iværksættere til Silicon Valley, så de kan præsentere deres idéer og vende hjem til Danmark med investorer i ryggen."

Hvad med de danske virksomheder?
Indtil videre, har erhvervs- og vækstministeren mest talt om, hvordan Danmark skal tiltrække udenlandske it-virksomheder.

Men hvordan skal de almindelige danske virksomheder lokkes til at investere i digitaliseringsteknologi?

"Der er jo flere modeller. Først og fremmest kommer vi til at rulle videre med et forum bestående af både små og større virksomheder med fokus på automatisering, robotteknologi og big data. De skal så rådgive regeringen," siger Troels Lund Poulsen, inden han understreger, at der er tale om et arbejde under udvikling.

"Jeg har jo ikke den endelige opskrift, så havde jeg fremlagt den i dag. Men jeg mener, at vi har et godt udgangspunkt."

Færre it-investeringer
Den gode stemning får et lille nøk nedad, da ministeren fortæller, at danske virksomheder faktisk har investeret mindre i digitaliseringsteknologi siden 2008.

Allerede i 2013 talte den daværende regering om de store økonomiske fordele for samfundet ved øget investering i digital teknologi, men de danske erhvervsdrivende er altså ikke hoppet med på bølgen.

Så hvad skal der gøres anderledes for at få flere investeringer i digital teknologi?

"Først og fremmest må man med al respekt sige, at der er kommet en ny regering."

Men store dele af den regering sad jo ved magten helt frem til 2011.

"Ja, det er rigtigt. Men mig bekendt sad vi i hvert fald ikke i regeringen i 2013," svarer erhvervs- og vækst ministeren. 

"Det digitale har fyldt meget lidt politisk. Det er noget som it-nørder har diskuteret ved festlige lejligheder, men det er aldrig noget, som er blevet en del af en fremadrettet erhvervspolitik. Derfor omfavner jeg det nu og siger, at vi er nødt til at lave en strategisk tilgang til det, for det er kommet for at blive. Nu giver vi det mere politisk volumen på tværs af ministerierne."

Læs også: Derfor har staten ikke konkrete it-mål i kæmpe-plan: "Vi skal forberede os til den fremtid, som ingen kender"

Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.