Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Sådan undgår Google europæisk skatteregning: 126 milliarder kroner bogføres som skattefri 'administrations-omkostninger' i Irland

En meget stor del af Googles europæiske omsætning kanaliseres til det europæiske hovedkvarter i Irland. Her har Google gigantiske 'administrations-omkostninger' på 126 milliarder kroner årligt. Tilbage bliver kun et mindre beløb, som Google skal betale skat af.

Det vakte opsigt, da Apple for nogle måneder siden blev tildelt et gigantisk skattesmæk fra EU, der underkendte en særaftale på skatteområdet, som selskabet havde landet med Irland.

Denne aftale har gjort, at Apple i mange år kun har betalt 0,005 procent i skat af flere milliarder kroner, som selskabet har omsat for i Europa.

Nu viser det sig, at den også er gal med Google, der ligesom Apple har europæisk hovedkvarter i Irland, som i årevis har fristet med endog meget lav selskabsskat.

Ifølge den britiske avis The Guardian sender Google omkring en tredjedel af selskabets globale omsætning gennem den irske forretning.

Det svarer til 22,6 milliarder euro - omkring 170 milliarder kroner.

Google har imidlertid kun betalt 47 millioner euro - 350 millioner kroner - i skat, da selskabet ifølge dets regnskaber kun har haft en skattepligtig indtægt i Irland på 341 millioner euro, som svarer til godt 2,5 milliarder kroner.

For en online-drevet virksomhed uden de store udgifter i materialer og produktionsfaciliteter kan det måske forekomme mærkværdigt at have et overskud på blot 2,5 milliarder kroner ud af en omsætning på 170 milliarder kroner.

Men i regnskaberne for den europæiske forretning har Google ifølge The Guardian bogført enorme 16,9 milliarder euro - 126 milliarder kroner - som såkaldte administrations-omkostninger, der altså skal betales, før man når frem til det skattepligtige beløb.

Ifølge avisen udgøres hovedbestanddelen af disse administrations-omkostninger af royalty-bidrag til andre af Googles datterselskaber, hvorfra de kanaliseres videre til Google Holdings Ireland.

'Double Irish'

Det betyder med andre ord, at Google via denne smarte konstruktion betaler blot 0,2 procent i skat af selskabets europæiske omsætning.

Den normale irske selskabsskat ligger på 12,5 procent, men flere af de store amerikanske selskaber med europæisk hovedkvarter i Irland har anvendt en teknik, som bliver kaldt for 'double irish.'

Her udnytter selskaberne en særlig regel, der har betydet, at Irland ikke har opkrævet skat på indkomst fra datterselskaber af irske virksomheder.

Med modellen kan et selskab således oprette to irske datterselskaber, hvoraf det ene får adresse i et skattely -som i Googles tilfælde er Bermuda - hvorfra opgaverne udlicensieres til det andet selskab, der så har adresse i Irland.

Her er fidusen, at det første selskab med de særlige irske regler ikke regnes for skattepligtigt.

Du kan læse mere om 'double irish'-modellen her.

Lille skattebetaling i Danmark

En lang række af verdens store it-selskaber har europæisk hovedkvarter i Irland.

Det tæller foruden Google og Apple selskaber som Microsoft, Dell, Dropbox, eBay, Facebook, LinkedIn, Oracle, PayPal, Twitter, Uber og Airbnb.

Heller ikke herhjemme betaler Google ret meget i skat.

Ifølge de åbne skattelister fra danske Skat i 2014 betalte Google blot 3,3 millioner kroner i skat i Danmark i 2014, hvilket modsvarer den opgjorte omsætning herhjemme.

Markedet for betalte søgeresultater - som Google dominerer totalt - er herhjemme imidlertid på omkring to milliarder kroner. Størstedelen af dette beløb fakturerer Google fra Irland til de danske kunder.

Oracle, IBM, CSC og Fujitsu betaler ligeledes nul kroner i selskabsskat i Danmark, har Skats liste vist.

Vi kan i skattelisten i øvrigt se, at Apple AB i Danmark betalte 11,48 millioner kroner i skat i 2014, og at Apple formelt i Danmark omsatte for 46,8 millioner kroner i 2014.

Flest penge i skattely
Google er i forvejen et af de selskaber, der har flest penge overhovedet placeret i skattely rundt omkring i verden.

Det vurderes således, at Googles moderselskab, Alphabet, har placeret mindst 300 milliarder kroner i skattely uden for hjemlandet USA, mens Apple vurderes at have placeret ikke mindre end 1,2 billioner kroner i skattely.

Dette gør Apple til det amerikanske selskab i verden, der har flest penge placeret i skattely.

Microsoft vurderes at have placeret 670 milliarder kroner i skattely.

Det kan du læse mere om her: Rapport: Apple er største skatteunddrager i USA: Så mange penge gemmer selskabet i skattely.

Læs også:

Bør vi egentlig ikke droppe alle indkøb af Apples produkter indtil Apple betaler sin enorme skatteregning?

Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere