Artikel top billede

Ransomware-angreb vælter ind over Danmark: Allerede dobbelt så mange angreb i 2017 som i hele 2016 - her er grunden

Selv om vi kun er tre måneder inde i 2017, har der allerede været over dobbelt så mange ransomware-angreb som i 2016, forklarer sikkerhedsekspert. Angrebene vil kun tage til.

Torsdag ramte endnu en ransomware-kampagne Danmark med inficerede mails, der indeholder fjendtlig kode, som kan anvendes til at kryptere din harddisk, hvorefter bagmændene vil opkræve løsepenge for at give dig adgang til de krypterede filer.

Det kan du læse mere om her: Danmark ramt af nyt ransomware-angreb: Du skal ikke åbne denne mail

Det er blot den seneste af mange ransomware-angreb, der har ramt Danmark siden årsskiftet.

Selv om vi kun er få måneder inde i det nye år, ser det allerede ud til, at ransomware bliver et af årets største plager.

"Vi er kun tre måneder inde i 2017, og vi har allerede set mere end dobbelt så mange ransomware-angreb som i hele 2016. Det skal ses i forhold til, at 2016 i forvejen var et rekordår," siger Peter Kruse fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS til Computerworld.

Selv småkriminelle kan lave ransomware

Den voldsomme vækst skyldes blandt andet, at det er blevet meget nemt for hackerne at købe ransomware-produkter, som kan anvendes til angreb, ligesom det er nemt at tilpasse den skadelige software til en specifik målgruppe.

"Vi ser en stor diversitet i ransomwaren, og det tyder på, at softwaren kommer fra mange forskellige grupperinger af kriminelle. Småkriminelle, såkaldte opportunister, uden den store tekniske viden, kan i dag relativt nemt udforme egen ransomware målrettet et lokalt marked," forklarer Peter Kruse.

Samtidig er de store, mere professionelle grupperinger af kriminelle blevet mere kreative og grundige.

Sidste uges angreb ramte ikke kun Danmark, men også Norge, Holland, Belgien og Spanien. Alle de inficerede mail blev udsendt i det lokale sprog, men var ellers identiske og effektive, forklarer Peter Kruse.

Læs også: Alvorlig afsløring: Halvdelen af alle ransomware-ofre ender med at betale løsepenge

Word er ikke farligt, vel?

De kriminelle benytter samtidig nye tricks for at lokke dig til at åbne den skadelige fil, der låser din computer.

"I øjeblikket benytter de kriminelle makro-koder i Excel eller Word-filer, der aktiveres, hvis du går ud af Microsofts sikre oversigt. Det er gennemtænkt, for de færreste brugere forventer, at man kan få en virus af et Word-dokument," siger Peter Kruse.

Et eksempel på kreativitet er, at kriminelle kan gøre et Word-dokument svært at læse med mindre du slår Words "Protected View"-funktion fra, og gør du det, bliver du ramt af ransomware. 

"Det bedste råd mod ransomware-fælder er at bruge din sunde fornuft. Lad være med at åbne filer, du ikke kender til, spørg din sidemand, hvis du er i tvivl, og tjek afsenderen," siger Peter Kruse.

Peter Kruse opfordrer også til aldrig at betale, hvis du skulle være så uheldig at blive ramt af ransomware. Det vil kun opfordre flere kriminelle til at udsende ransomware.

Læs også: Svarer igen på bølge af ransomware-angreb: Ny webportal hjælper med dekrypteringen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere