Artikel top billede

Regeringens 100 millioner kroner til it-sikkerhed er alt for lidt: "Jeg kunne godt tænke mig, at man satte en milliard kroner af til området"

Regeringen vil i finansloven sætte 100 millioner kroner af til en styrkelse af den digitale infrstruktur, men det forslår som skrædder i helvede. IT-Branchen kalder forslaget for "småpenge" og ønsker sig det tidobbelte.

Det er den tid på året. 

Det politiske slagsmål om næste års finanslov er ved at tage sin begyndelse og millioner og milliarder af kroner flyver til højre og venstre. 

Deriblandt har regeringen i sit forslag til finansloven for næste år smidt 100 millioner kroner fordelt over fire år efter en styrkelse af den digitale infrastruktur.

Det kan du læse mere om her: Nu skal den digitale infrastruktur topsikres: Regeringen klar med 100 millioner kroner
Det er dog ikke nær nok til for alvor at sikre kongeriget med udefrakommende digitale trusler. 

"100 millioner kroner vil måske række til at sikre den digitale infrastruktur på Færøerne, men så heller ikke meget mere," siger en bekymret Leif Jensen, der er nordisk direktør for sikkerhedsfirmaet Kaspersky, der leverer it-sikkerhedsløsninger.

"I stedet for at sminke den synkende skude, det offentligt digitale Danmark er lige nu med en awareness-kampagne overfor borgerne, så skulle man tage og behandle problemet med den seriøsitet, det fortjener, og begynde det rigtige sted.”

Ikke noget at juble over

Beløbet mødes med mere et anerkendende nik hos IT-Branchen, der dog heller ikke mener, at de 100 millioner kroner kan slå mange ringe i vandet.

"Man har prioriteret området og vist, at det har en vigtighed i kraft af, at det får de her 100 millioner kroner, men det er ikke noget, hvor man står og jubler i krogen og siger, at nu kommer der helt nye boller på suppen” siger Christian Wernberg-Tougaarg, der er formand for IT-Branchens it-sikkerhedsudvalg.

Han har svært ved at se regeringens ambitioner taget i betragtning, at milliarderne hænger løst i udspillet til den nye finanslov. 

“Det er en begyndelse, men man kan ikke sige, at det er særligt ambitiøst, når man tænker på, at man bruger uendeligt mange penge på at rette op på skattevæsenet,“ siger han. 

Læs mere om det her: Regeringen klar med milliardoprustning: Skattevæsenet får yderligere 5,5 milliarder de kommende år

Uddan befolkningen

Med 100 millioner kroner afsat i forslaget, er det med at være påpasselig med, hvordan pengene bruges.

Sådan lyder opfordringen fra brancheforeningen, der har svært ved at afkode regeringens plan. 

Læs mere om regeringens planer her: Nu skal den digitale infrastruktur topsikres: Regeringen klar med 100 millioner kroner

“Det positive er, at man har sat en ramme af i form af 100 millioner kroner. Problemet ligger i, at det ikke virker som om, at man har gjort sig nogle som helst tanker om, hvordan man har tænkt sig at udmønte de her penge,” siger Christian Wernberg-Tougaarg.

Hvor langt mener du, at man kan komme for 100 millioner kroner?

“Det kommer an på, hvad man bruger pengene til. Spreder man det tyndt ud, så vil det overhovedet ikke have nogen virkning, men hvis man vælger at bruge pengene til at lære os alle sammen at være borgere i et digitalt samfund, så kan det have stor effekt.” 

Pengene skal altså bruges på at uddanne befolkningen til at være digitale borgere i et digitalt samfund, mener IT-Branchen med udgangspunkt i de rapporter, der fastslår, at det oftest er mennesket, der begår de fejl, der leder til it-sikkerhedsmæsige brist.

"It-sikkerheden sejler rundt"

Det kan ikke blive til en opjustering af beskyttelsen af den digitale infrastruktur og en folkelig oplysningskampagne, hvis budgettet på de foreslåede 100 millioner kroner skal overholdes. 

“Jeg kunne godt tænke mig, at man satte en milliard kroner af til området. Det ville være den store drøm. Når man investerer i supercykelstier, så får man jo lige en milliard til det. Det er en infrastruktur, som man gerne vil have nyder fremme, mens it-sikkerhed sejler lidt rundt,“ siger Christian Wernberg-Tougaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere