Artikel top billede

Eksperter er i tvivl: Har Mærsk opgjort hele regningen i forbindelse med det store hackerangreb?

Flere analytikere sår tvivl om, hvad det store hackerangreb mod Mærsk reelt kostede.

Hackerangrebet mod Mærks i slutningen af juni 2017 kostede ifølge rederiet selv en regning på mellem 1,5 og 1,8 milliarder kroner.

Det beløb sår en række analytikere nu tvivl om.

"Mange har en mistanke om, at den reelle påvirkning var meget større og spænder mellem 400 og 500 millioner dollars. Jeg tror også, det er tilfældet, fordi meget af effekten fra cyberangrebet fortsatte i fjerde kvartal, og fordi de blev nødt til at investere en masse i ny infrastruktur," siger David Kerstens, analytiker hos den amerikanske investeringsbank Jefferies, til Finans.

Dermed er omkostningen for det store hackerangreb Petya altså ifølge flere analytikere snarere mellem 2,4 og 3 milliarder kroner.

På Esplanaden i København holder man fast i sit første estimat, som tager højde for midlertidig tabt forretning i juli og august herunder ekstraordinære udgifter til it.

Det tvivler flere analytikere dog på. Blandt andet henviser man til de tab, selskabet også bør haft i fjerde og første kvartal som følge af hackerangrebet. Lars Jensen, indehaver af Seaintelligence Consulting, påpeger, at volumenen burde have været højere, hvis der slet ikke havde været et hackerangreb.

Læs mere: Hårdt ramt: Mærsk tjekker 80.000 servere for Petya-ransomware

Store skader

Petya-ransomwarens specielle evne er at sprede sig hurtigt på lokale netværk, og derfor spredte den sig også lynhurtigt på Mærsks netværk.

Det førte til, at 55.000 enheder blev inficeret. 49.000 af dem var bærbare computere. Derudover var 2.200 ud af 2.500 applikationer ubrugelige.

Læs også: Petya-angrebet har åbnet nye muligheder for A.P. Møller-Mærsk: "Der er meget få forretninger på vores størrelse og alder, der har et it-landskab, der kun er seks måneder gammelt. Det er i høj grad standardiseret og splinternyt"

Det var primært forretningsenhederne APM Terminals, dele af Mærsk Line og Damco, der blev ramt af det store virusangreb.

Da Mærsk skulle i gang med at rette op på Petya-skaderne, valgte selskabet at rive alt ned i stedet for at føre alt tilbage til det gamle setup.

"Under genopbygningen tog vi en del risici. Vi forsøgte ikke at genopbygge det, vi havde før. Vi designede og byggede på to uger et helt nyt teknologilandskab for vores organisation," har Adam Bank, CIO i Mærsk, tidligere udtalt.

Læs mere:
Nyt Mærsk-regnskab: Nu kommer den endelige regning for kæmpe hackerangreb endelig frem

Mærsk-selskab ramt af nyt stort hacker-angreb: Hackere har stjålet 60.000 vigtige mails gennem 11 måneder

Danmarks største virksomhed i gang med gigantisk digital revolution: "Vi er nået til et punkt, hvor vi er nødt til at reagere"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere