Artikel top billede

Oprydningen efter skandalesystemet EFI trækker ud: Vil først være færdig om flere år

Oprydningen efter Skats kuldsejlede it-system EFI kommer til at tage flere år endnu.

Det kommer til at tage mange år, inden oprydningen efter Skat kuldsejlede it-projekt, EFI, er afsluttet.

Det fremgår Rigsrevisionens nye beretning, hvor revisionen kigger nærmere på forvaltningen af skattekronerne i det forgangne år.

Du finder beretningen her.

I beretningen skriver Rigsrevisionen, at den systematiske oprydning efter EFI slet ikke er begyndt endnu.

EFI-skandalen ramte Danmark for fuld blæst i 2014..

Efter flere års problemer, besluttede Skat i efteråret 2015 at lukke EFI ned på grund af fejl og mangler, der blandt andet gjorde, at systemet gennemførte ulovlige inddrivelser.

Regningen for det kuldsejlede projekt landede på mere end en milliard kroner.

Det kan du læse mere om her: Samlet regning for Skats kuldsejlede EFI-system ender på næsten 1,2 milliarder kroner

Ifølge Rigsrevisionen blev der i forbindelse med nedlukningen af systemet fundet 575.000 skattesager, hvor Skat har inddrevet forkerte beløb.

Skat håber, at det tal ved lov kan reduceres til 42.000 sager, som dernæst skal behandles manuelt. Og det kommer til at tage flere år, inden Skat har fået sig arbejdet gennem denne pukkel.

“Skat forventer, at opgaven med at rydde op i denne fordringsmasse skal udføres i perioden 2018-2021, hvis processen ikke forsinkes yderligere,” lyder det fra Rigsrevisionen.

EFI skal erstattes af det nye system PSRM, der leveres af ICI, som er navnet på Skats egen udviklingsafdeling. Det står for 'Implementerings Center for Inddrivelse.'

Det var oprindeligt planen, at alle sagerne skulle overføres til det nye system i løbet af 2018, men dette er senere blevet ændret til nu at være i første halvår 2019.

“På grund af de store dataproblemer med de eksisterende fordringer besluttede Skatteministeriet, at det kun er konverteringsparate fordringer, der skal overføres, dvs. fordringer uden problemer med datakvalitet eller tvivl om retskraft. Beslutningen indebærer, at de gamle systemer og det nye system frem til 2021 skal køre parallelt og skal håndtere fordringer, som kan vedrøre de samme personer,” lyder det fra Rigsrevisionen.

Og det er der en alvorlig risiko ved, hedder det.

“Rigsrevisionen konstaterer, at der er væsentlige risici for forsinkelser og for yderligere provenutab, inden inddrivelsen kan forventes at være normaliseret. Det er Rigsrevisionens vurdering, at inddrivelsen først kan betragtes som normaliseret, når alle fordringer er overført, og paralleldriften er ophørt. Rigsrevisionen bemærker i den forbindelse, at der er et stort antal fordringer, hvor der er tvivl om datakvalitet eller retskraft, og som derfor ikke kan overføres til PSRM,” hedder det.

Læs også:

Skatteminister: Næsten alle Skats it-systemer skal udskiftes

Skatteministeriet får hård kritik for pivringe styring af stort it-projekt: Økonomien sejler i uklarhed og manglende overblik

Samlet regning for Skats kuldsejlede EFI-system ender på næsten 1,2 milliarder kroner

Vi får nok aldrig bugt med statens it-katastrofer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere