Artikel top billede

(Foto: © EU / Jennifer Jacquemart)

EU vil investere over syv milliarder kroner i mindst fire supercomputere: Skal blandt andet bruges til bedre cybersikkerhed

Bedre sundhedspleje, vedvarende energi og et stærkere cyberforsvar. Det er noget af det EU håber på, at investeringen i nye supercomputere skal hjælpe med.

En ny EU-enhed ved navn EuroHPC skal støtte forskningen inden for datainfrastruktur og bygge 2 supercomputere, der skal være blandt verdens fem bedste.

Det oplyser EU kommissionen i en pressemeddelelse.

Planen er, at den nye enhed blandt andet skal give europæiske virksomheder bedre adgang til teknologien bag.

Læs også: EU-kommissionen vil oprette et it-sikkerhedsnetværk: Vil afsætte mere end 15 milliarder kroner til projektet

Ifølge EU har de europæiske brug for lettere adgang til teknologien, hvis EU skal være førende inden for AI, sundhed og cybersikkerhed.

“I dag er de fleste af vores forskere og virksomheder tvunget til at begive sig uden for Europa for at finde de topklassecomputere, som de har brug for. EU har ikke råd til at sakke bagud. Med EuroHPC vil vi kunne nyde godt af innovation herhjemme," siger Andrus Ansip, næstformand for EU kommissionen ifølge pressemeddelelsen.

Den nye enhed har i alt et budget på én milliard euro eller omkring syv milliarder kroner, hvoraf halvdelen skal komme fra EU's budget, mens den anden halvdel skal betales af de medlemslande, der vil være med i projektet.

Læs også: Kvantecomputeren på vej til at overtage? Så mange qubits skal der til

Danmark har allerede tilkendegivet at man ønsker at være en del af samarbejdet.

Derudover er Belgien, Bulgarien, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Nederlandene, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig også med.

Læs også: Her er EU's mest markante tiltag for at tæmme de store amerikanske tech-firmaer

Derudover regner EU med at få omkring 400 millioner euro fra private investorer.

Mindst fire supercomputere

Målet er at EU-enheden skal bygge mindst fire suppercomputere, hvor de to altså skal være blandt de fem bedste i verden.

De to sidste skal, ifølge EU Kommissionen, være blandt de 25 bedste i verden.

Læs også: Ny supercomputer kåret som klodens hurtigste: For første gang i fem år er den ikke længere kinesisk

Supercomputerne vil blive koblet sammen med de eksisterende supercomputere i medlemslandende og derefter være tilgængelige for offentlige og private brugere i hele Europa.

Ifølge EU Kommissionen bruger de europæiske virksomheder i dag 33 procent af verdens forbrug af supercomputere eller såkaldt højtydende databehandling. Mens de samme lande kun bidrager med 5 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere