Artikel top billede

(Foto: Photo by William Iven on Unsplash)

Facebooks bandlyste ’Projekt Atlas’ møder kritik: Selskabet har betalt mindreårige for at lade sig udspionere

Facebook har betalt sig til virtuelt ubegrænset adgang til teenageres smartphones igennem app’en ’Facebook Research’. Det har fået følger for det sociale medie.

Tidligere denne uge kunne netmediet Techcrunch dokumentere, hvordan Facebook aflønnede visse brugere i sin bestræbelser på at få indsigt i deres digitale vaner.

Mod en månedlig betaling på 20 amerikanske dollar, omkring 130 kroner, blev brugere på mellem 13 og 35 år opfordret til at installere VPN-programmet ’Facebook Research’ som derefter tillod Facebook at få en ’nærmest ubegrænset’ adgang til aktiviteterne på mobilen.

Projektet eksisterende internt under navnet ’Project Atlas’.
Blandt de indhentede oplysninger indsamlede Facebook blandt andet følgende:

- Al indhold i brugernes private beskeder, inklusive fotos og videooptagelser.

- Alle e-mail korrespondance.

- Den fulde internet-historik.

- Overblik over hvilke apps, der er installeret og hvornår disse blev anvendt.

- Lokationshistorik.

- Overblik over dataforbrug.

- Opfordrer brugere brugere til at tage screenshots af deres indkøbshistorik hos e-handelsgiganten Amazon.

Programmet udloddede samtidig bonusser til de brugere, som kunne overtale andre til at indrulle sig i projektet.

Den omsiggribende dataindsamling betyder, at Facebook har haft adgang til deltagernes modtagne beskeder, billeder og videoklip - uden at en eventuel afsender er bekendt med modtagerens deltagelse i programmet.

Facebook bedyrer her, at beskeders indhold ikke er Facebooks fokus i dataindsamlingen.

”App’en er designet til at indhente data der hjælper os med at forstå hvordan brugerne benytter apps, ikke indholdet af de beskeder de sender eller modtager,” lyder det fra en Facebook-talsperson til britiske BBC.

Se også: Tyske myndigheder kan tvinge Facebook til store ændringer: Skal stoppe den omfattende dataindsamling

Mindreårige uden opsyn

Efter afsløringen trak Facebook hurtig stikket til programmet, mens Apples formente adgang til programmet efter det vurderede at det brød med selskabets retningslinjer.

Facebook bedyrerede samtidigt, at mindreårige ikke kunne deltage i programmet uden en tilladelse fra deres forældre.

Britiske BBC sår dog tvivl ved, hvorvidt Facebook har udvist tilstrækkelige med opsyn, når det gælder mindreåriges data.

”Det mest bekymrende ved Facebook Atlas er den skødesløse tilgang der er udvist, i forhold til at indhente samtykke fra de mindreåriges forældre,” lyder kritikken fra Stephen Balkam direktør i den britisk-amerikanske forbruger- og sikkerheds-NGO ’Family Online Safety Institute’.

En reporter fra BBC kun bevise Facebooks manglende kontrol, ved at udgive sig for at være 14 år, og alligevel få adgang til programmet uden at skulle føre bevis for samtykke fra enten forældre eller værge.

En talsperson fra Facebook forklarer overseelsen ved, at rekrutteringen af nye deltagere er foregået igennem en tredjepart:

”Vi har kontaktet vores underleverandør, som forklarer, at der ifølge deres indledende undersøgelser er tale om en fejl, som siden sidst i 2018 har gjort det muligt for brugere under 18 år at tilmelde sig, selvom de bør være blevet blokeret,” lyder det, mens der understreges, at fejlen nu er rettet.

Det strider med Facebooks tidligere udtalelser til Techcrunch, hvor en talsperson udtalte:

”Mindre end fem procent af deltagerne i markedsundersøgelsen var teenagere. De har alle har underskrevet samtykke fra deres forældre”.

Følger hos Apple og Facebook

Facebooks Projekt Atlas er en afløser til selskabets tidligere satsning på dataindsamling igennem Onavo Protect-VPN’en – et program som selskabet opkøbte i 2014 for 120 millioner dollar.

Onavo blev sidenhen banlyst af Apple, for brud på selskabets retningslinjer på iOS-platformen.

I stedet blev ’Facebook Research’ indført, en lignende VPN-tjeneste som skal installeres uden om Apples App Store.

Her benyttede Facebook sig af Apples ’Enterprise Certificate’, en virksomhedsplatform som giver såkaldt ’root’-adgang til smartphonens hardware. Med root-tilladelsee kan Facebook få næsten fuld kontrol over en eventuel iOS-enhed.

I Apples betingelser er certifikatet forbeholdt brug internt i virksomheden til deres ansatte. Denne regel har Facebook omgået ved deres ’Research’ app.

Syv timer efter TechCrunchs afsløring lukkede Facebook deres Research app ned.

Læs også: Facebook skal til at sende kedelig besked til millioner af brugere: Vi beklager, men din konto er blevet misbrugt