Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

EU tvinger Apple, Google, Amazon og andre til at offentliggøre ranking-metoder

En række helt nye EU-regler skal regulere digitale platforme og skabe mere fair vilkår for virksomheder og privatpersoner, der er aktive på eksempelvis markedspladser og udlejningsplatforme.

EU-Parlamentet har netop godkendt et sæt nye regler, der skal sikre mere fair vilkår for virksomheder, som sælger produkter eller tjenesteydelser via digitale platforme som eksempelvis Amazon, Airbnb eller Apples App Store.

Det meddeleler EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

De nye regler kommer til at gælde for hele den såkaldte platformsøkonomi, hvilket ifølge EU-Kommissionen i praksis vil sige samtlige 7.000 digitale platform, der er aktive i EU.

En EU-Barometer-undersøgele har tidligere vist, at 42 procent af de små og mellemstore virksomheder i EU gør brug af digitale markedspladser.

EU-Kommissionen anslår desuden, at knap halvdelen af de virksomheder oplever problemer, når de gør forretning på platformene.

”Vores nye regler er designet til særligt at være til gavne for de millioner af små og mellemstore virksomheder, der udgør ryggraden i EU’s økonomi. Mange af dem har ikke de forhandlingsmuskler, som er nødvendige, hvis man ønsker at gå i rette med en stor platform," lyder det fra Elżbieta Bieńkowska, EU-kommissær for indre marked, industri, iværksætteri samt små- og mellemstore virksomheder i en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.

Læs også: Ny EU-lov vil gøre det mere gennemsigtigt og fair at sælge produkter via platforme som Amazon: Det kommer aftalen til at betyde

Det betyder reglerne

Reglerne betyder blandt andet, at platformsejere bliver tvunget til at afsløre de parametre, som de rangerer de forskelle produkter og udbydere efter på deres platform.

Platformsejerne bliver også pålagt at offentliggøre det, hvis de giver egne produkter forrang i forhold til en tredjepartsudbydere.

Samtidig betyder reglerne også, at platformsejere i fremtiden skal give en begrundelse og en appelmulighed, hvis de lukker en sælgers konto.

I den forbindelse vil platformsejeren også blive tvunget til at genoprette kundes konto, hvis suspenderingen skete uberettiget.

Det nye regelsæt indeholder også et krav om, at platformens regler og brugerbetingelser skal skrives i et klart og letforståeligt sprog, og samtidig skal platformsbrugerne som mimum varsles 15 dage i forvejen, hvis der bliver foretaget ændringerne i reglerne.

Selvom EU-Parlamentet nu har godkendt reglerne, mangler de fortsat at blive formelt godkendt af EU’s ministerråd.

Efter godkendelse i ministerrådet vil der går 12 måneder før de træder i kraft.

Læs også: Sådan undgår du at blive "amazoned": Den danske e-handels-branche har fem råd til dig, der frygter at blive kørt over af mægtige Amazon




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere