Artikel top billede

Israelsk spyware er blevet målrettet journalister, embedsmænd og menneskerettighedsktivister

Israelsk spyware er blevet misbrugt til at spionere mod blandt andet journalister, embedsansatte og menneskerettighedsaktivister. Firmaet bag spywaret benægter alt.

37 smartphones tilhørende journalister, embedsmænd og menneskerettighedsaktivister over hele verden er blevet hacket. Værktøjet har været et spyware fra den israelske tech-virksomhed NSO Group. Spywaret går under navnet Pegasus.

Det viser en undersøgelse foretaget af 17 medieorganisationer, ifølge Reuters.

En af disse medier er The Whashington Post, som fortæller, at Pegasus-spywaret er blevet brugt til at målrette to kvinder, der var tæt på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi, som blev myrdet i 2018.

Jamal Khashoggi skabte overskrifter i hele verden, grundet hans vedvarende kritik af det siddende regime i Saudi-Arabien.

The Guardien - et andet af de 17 medier - fortæller, at undersøgelsen foreslår "udbredt og fortsat misbrug" af NSO Gorups hackingsoftware, som i dokumentet beskrives som malwear, med det formål at inficere smartphones for at muliggøre udtrækning af meddelelser, fotos og e-mails, optage opkald og hemmeligt aktivere mikrofoner.

NSO Group afviser påstandene

"Rapporten fra Forbidden Stories er fuld af forkerte antagelser og ukorrigerede teorier, der rejser alvorlig tvivl om kildernes pålidelighed og interesser," lyder det fra NSO Group selv.

Undersøgelsen er ledet af den journalistiske nonprofit-organisation Forbidden Stories.

NSO Group slår fast, at dets produkt kun er beregnet til brug af regeringens efterretnings- og retshåndhævende organer til bekæmpelse af terrorisme og kriminalitet.

"Det ser ud til, at de "uidentificerede kilder" har leveret oplysninger, der ikke har noget faktisk grundlag og som er langt fra virkeligheden," skriver virksomheden i erklæringen.

"Efter at have kontrolleret deres påstande benægter vi bestemt de falske beskyldninger, der er fremsat i deres rapport."

Stop brug af overvågningsteknologi

Amnesty International er dog klar i sin udmelding om sagen:

"Indtil dette firma (NSO) og branchen som helhed kan vise, at det er i stand til at respektere menneskerettighederne, skal der være et øjeblikkeligt stop for eksport, salg, overførsel og brug af overvågningsteknologi," sagde rettighedsorganisationen i en erklæring.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere