EU-Parlament: Træk patent-direktiv tilbage

Et massivt flertal i Europa-Parlamentet har bedt EU's Ministerråd om trække direktivforslaget om patenter på software tilbage. Parlamentet vil i stedet begynde processen forfra, så kritikerne kan spille en større rolle. Patentmodstanderne jubler.

EU's plan om patenter på software har lidt et alvorligt knæk, efter et massivt flertal i Europa-Parlamentets udvalg for retlige anliggender har bedt om, at hele processen begynder forfra.

Direktivforslaget ligger lige nu i EU's Ministerråd, hvor Polen ad flere gange har forhindret et flertal i at vedtage det.

Forslaget har været omstridt, fordi Ministerrådet har valgt at tilsidesætte de fleste af de ændringer, som blev indføjet, da Parlamentet tidligere havde forslaget under behandling.

Teknisk bidrag eller ej?
Modstandere af direktivforslaget frygter, at det vil tillade patenter på rene softwareprogrammer, mens tilhængere beroliger med, at det kræver et såkaldt "teknisk bidrag".

Nu har modstandere vundet en stor sejr, for det ser ud til, at forslaget skal behandles forfra på ny.

Ved at begynde forfra vil de 10 nye lande i EU efter den store udvidelse mod øst, heriblandt Polen, få større mulighed for at få indflydelse.

I alt 19 medlemmer i udvalget for retlige anliggende stemte for at begynde forfra, mens kun to stemte imod. Modstanden kommer specielt, fordi Ministerrådet har forsøgt at presse forslaget igennem uden diskussion eller afstemning.

Op til ministerrådet
EU's Ministerråd, som består af ministre fra de enkelte EU-medlemslande, har nu flere valg.

Ministerrådet kan på den ene side vælge at følge Parlamentets ønske og begynde processen forfra, hvorefter Parlamentet skal holde en ny første høring.

På den anden side kan Ministerrådet fortsætte sagsgangen i EU, hvorefter Parlamentet vil få en ny chance for at komme med input til direktivet om softwarepatenter.

Med den nye udmelding er det første skridt det mest sandsynlige, og det vil formentligt forsinke patentdirektivet i fire til seks måneder. Det vækker stor tilfredshed hos organisationen FFII, der er blandt de mest udtalte patentmodstandere.

I Danmark har striden om softwarepatenter i EU senest fået Socialdemokraterne til at trække sin støtte til regeringen under valgkampen. Partiet frygtede, at direktivforslaget ville blive hastet igennem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere