Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sikkerhedsansvarlige frygter at cyberangreb vil skade mennesker

Det stigende pres fra cyberkriminelle mod virksomheder vil ikke blot lamme kritisk infrastruktur, men også kunne skade mennesker, frygter ledere overalt i verden.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I de senere år har cyberkriminelle i stigende grad angrebet kritiske funktioner i samfundet, og her kan angrebene forvolde langt større skade end ”blot” store økonomiske tab. Tendensen vækker stigende bekymring for, at cyberangreb snart vil skade mennesker.

Det viser den globale og årlige undersøgelse State of Ransomware Readiness Report, som it-sikkerhedsvirksomheden Mimecast har foretaget blandt 1100 personer med lederansvar for cybersikkerhed.

Her svarer 61 procent af de nordiske ledere, at de er bekymrede for, at et ransomwareangreb vil føre til skade på mennesker, mens 47 procent mener, at cyberangreb kommer til at ramme kritisk infrastruktur i de kommende år.

”Cybertruslen vokser i et alarmerende tempo – både i antal og effektivitet. Samtidig vækker det bekymring om potentiel menneskelig skade, når vi hører om multinationale virksomheder, hospitaler og togdrift, der bliver ofre for cyberkriminalitet,” siger Niels Frederiksen, senior sales engineer hos Mimecast Danmark.

Menneskelig vil blive påvirket

Bekymringen er ikke et dansk fænomen, peger undersøgelsen på. Globalt svarer 65 procent af respondenterne, at de er bekymrede for, at ransomwareangreb vil påvirke menneskeliv.

I år de seneste år har nyheder om cyberangreb, der har lammet virksomheder og kostet dem millioner af kroner, ikke været særsyn. Taler vi om cyberangreb på kritisk infrastruktur, kan konsekvenserne i værste fald være langt mere vidtrækkende.

”Vi er forbi det punkt, hvor cyberkriminalitet kun handler om kroner og ører. I takt med samfundets digitalisering stiger truslen for angreb på kritisk infrastruktur, som for eksempel lufthavne og hospitaler. Cyberkriminelle forfiner konstant deres metoder. De agerer i dag langt hen ad vejen professionelt, og det giver desværre grobund for, at de går efter større mål end privatpersoner og almindelige virksomheder,” siger Niels Frederiksen.

Bedst at forebygge

I kampen mod ransomware nævner Niels Frederiksen, at forebyggelse trumfer kuren. Virksomheder bør samtidig have en lagdelt tilgang til cybersikkerhed, der inkluderer stærk backup og sikkerhedstræning.

Derudover opfordrer han til, at indsatsen mod cyberkriminalitet skal styrkes på samfundsniveau, for eksempel med oplysningskampagner og investering i uddannelse af cybersikkerhedsprofessionelle.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere