Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Google klager over Microsoft: Udnytter sin markedsposition til at holde os andre ude og ødelægger markedet

Google - der selv adskillige gange er blevet beskyldt for det samme - klager til de amerikanske myndigheder over Microsoft, som Google mener misbruger sin markedsposition på cloud-markedet til at holde andre selskaber ude. Også Oracle får en over næsen.

Microsoft udnytter sin dominerende markedsposition til at holde sandre selskaber ude fra det store cloud-marked.

Det mener Google i en opsigtsvækkende meddelelse til amerikanske Federal Trade Commission, som har udbedt sig kommentarer til arbejdet med at formulere regler til cloud-markedet, som skal sikre fri konkurrence.

I sit høringssvar peger Google på Microsoft som cloud-markedets store skurk.

Google skriver, at Mcrosoft med sine licens-betingelser sørger for at låse sine kunder fast til sig. Derved forsøger Microsoft at tage kontrol med cloud-markedet, lyder det fra Google.

Google peger blandt andet på, at Microsoft - ifølge selskabets opfattelse - udnytter sine meget udbredte Windows Server- og Microsoft Office-løsninger til at gøre det meget besværligt for kunderne at anvende andre cloud-løsninger end Microsofts egen Azure.

Google beskriver Microsofts licens-betingelser som et ‘komplekst net’ [‘complex web,’ red] af sammenfiltrede formuleringer, som forhindrer kunder i at anvende et miks af forskellige løsninger fra forskellige leverandører.

National risiko

Google peger på, at sådan en dominans på så vigtigt et marked udgør en ‘signifikant national sikkerheds-risiko’.

Det sker med henvisning til de gange, hvor Microsofts løsninger er blevet angrebet - som det eksempelvis skete med SolarWinds-angrebet i 2021.

Google klager i brevet også over Oracle, som Google på samme vis mener har unødvendigt komplekse licens-betingelser, der ‘alene har til formål at låse kunderne til deres [Oracles, red] økosystemer,” som det hedder.

De to rivalers metoder er med til både at begrænse forbrugernes valg, hæve priserne og ødelægge vækst og fremgang i de amerikanske økosystemer ‘samt rundt omkring i verden’, mener Google

Google er selv adskillige gange blevet både beskyldt og dømt for at misbruge sin egen dominerende markedsposition til at holde konkurrenter ude og fremme sin egen sag.