Artikel top billede

Ny afgørelse ved amerikansk højesteret tvinger Apple til store ændringer i App store

Apple bliver nu tvunget til at lade app-udviklere modtage betalinger uden om selskabets egen betalingsløsning.

En ny afgørelse ved den amerikanske højesteret betyder, at Apple nu vil blive tvunget til at lade app-udviklere modtage betalinger uden om selskabets egen betalingsløsning.

Det skriver erhvervsmediet Bloomberg

Det får den konsekvens, at Apple ikke længere kan forhindre apps i den amerikanske App Store i at indeholde direkte links til de pågældendes apps egne betalingssystemer, og dermed kan Apple gå glip af sin kommission på enten 15 eller 30 procent betalingerne i App Store.

Ifølge Bloomberg vil Apple dog forsat forsøge at tage en kommission på mellem 12 og 27 procent fra udvikleren, som anvender et andet betalingssystem end Apples eget.

Stadfæster tidligere dom

Den amerikanske højesteretsdom stadfæster en dom fra 2023, hvor Epic Games, der står bag Fortnite-spillet, lagde sag an mod Apple.

I dommen blev det slået fast, at Apples forretningsmodel ikke er et brud på den amerikanske monopol-lovgivning.

Til gengæld slog dommen fast, at Apples praksis strider mod delstaten Californiens lov om unfair-konkurrence, fordi app-udviklerne ifølge reglerne i App Store end ikke må informere brugerne om alternative betalingsmetode.

Højesterets afgørelse betyder, at Apple nu vil lade udviklere på Apples App Store søge om at få mulighed for at anvende alternative betalingssystemer.

Når de har fået Apples godkendelse vil de kunne henvise til hjemmesider, hvor brugerne kan betale uden om Apples system. Til gengæld vil Apple ifølge Bloomberg advare brugerne om, at de nu forlader appen, når de klikker på linket.

"Fra i dag kan udviklere begynde at udøve deres ret til at oplyse deres amerikanske kunder om bedre priser på nettet," siger Epic administrerende direktør Tim Sweeney i opslag på det sociale medie X.

Vil fortsætte den juridiske kamp

Tim Sweeney oplyser samtidig, at Epic har tænkt sig at udfordre Apples planer om tage en ny form for kommission på mellem 12 og 27 procent ved domstolene.

Afgørelsen ved den amerikanske højesteret kommer samtidg med, at EU’s planlægger at indføre sin nye Digital Market Acts, som også kommer til at betyde markant ændringer i hvordan App Store kommer til at fungere i Europa.

Det kan du læse mere om her: