Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Booking.com og X nu så store at de står til at blive omfattet af Digital Markets Act

X, ByteDance og Booking.com er blevet så store, at de står til at blive omfattet af EU’s nye Digital Markets Act.

X, TikTok-ejer ByteDance og Booking.com er blevet så store, at de står til at blive omfattet af EU’s nye Digital Markets Act, der træder i kraft på onsdag.

Digital Markets Act blev vedtaget i efteråret. Med loven udpeger EU en række såkaldte ‘gatekeepers,’ som er de selskaber, som ifølge EU via kontrollen over deres internet-baserede platforme spiller en nøglerolle i adgangen til data, apps og lignende.

Loven vil blandt andet tvinge de store selskaber til at give adgang til apps fra tredjepart på deres platforme og app stores, ligesom loven vil sikre, at det bliver nemmere for brugerne at skifte mellem apps.

EU’s kriterier for at blive regnet for en ‘gatekeeper’ er, at platformen i EU har mere end 45 millioner aktive brugere om måneden samt en markedsværdi på mindst 75 milliarder euro.

Den nuværende liste af gatekeepere består af 22 tjenester leveret af seks big tech-selskaber , nemlig Amazon, kinesiske ByteDance (TikTok), Alphabet (Google), Meta (Facebook, Instagram og WhatsApp), Apple og Microsoft.

TikTok - der ejes af kinesiske ByteDance - har som det eneste selskab ikke accepteret udnævnelsen, som selskabet har indbragt for EU-domstolen.

EU meddeler, at man har modtaget notifikation fra Booking.com, ByteDance og X - tidligere Twitter - om, at selskabernes services ‘potentielt overskrider grænseværdierne for Digital Markets Act.’

Dette kan ‘underlægge dem de nye regler for gatekeeper-platform,” lyder det fra EU.

EU-Kommissionen har nu 45 arbejdsdage til at afgøre, om de tre selskaber til udnævnes til ‘gatekeepere.’

Det fremgår ikke af EU’s meddelelse, hvilket specifik ByteDance-ejet platform, som EU’s nye vurdering omhandler.

Booking.com har tidligere peget på, at det var sandsynligt, at selskabet ville blive underlagt de nye regler på grund af selskabets vækst på brugersiden i Europa.