Artikel top billede

Se bare lige verden med insekternes syn

Hvad med en tur på sommerfuglens vinger? Experimentariums nye udstilling ”Naturriget – Bliv insekt for en dag” viser verden i VR set fra smådyrenes perspektiv.

I gamle dage talte vi om ”skovsvin” – det var dem, som nonchalant hældte affald ud ad bilens nedrullede vindue. Eller efterlod resterne fra en picnic komplet med skrald, glas og plastik.

Den mentalitet hører heldigvis overvejende fortiden til. Alligevel er vi nogle sløve padder, når det gælder om at pleje naturen. Det viser ny udstilling på Experimentarium i Hellerup.

”Naturriget – Bliv insekt for en dag” sætter en fed finger på alle de ømme punkter. Med museets egne ord skal udstillingen udfordre vores syn på den danske natur og inspirere os til at passe bedre på den.

Udstillingens gimmick er en flyvetur som bi og sommerfugl. Oplevelsen er gengivet med VR-briller, som gæsterne låner.

Mere jordnært har udstillingen også en række interaktive spil, der sætter fokus på samspillet mellem dyr, planter og mennesker.

Ifølge Experimentariums hjemmeside er vi EU-mestre, når det gælder mindst mængde beskyttet natur og mest opdyrket areal.

Set på det store landkort mangler dansk natur sammenhængende plads at gro og udfolde sig på.

Tag nu for eksempel vores skove.

De fleste fungerer som ”træfabrikker”, hvor stammerne står så tæt, at solen ikke når skovbunden. Ved at tynde ud opstår lysninger, hvor dyre- og plantelivet kan slå sig løs.

Vi er også blevet ret indifferente, når det gælder økosystemet. Mange af os ved temmelig lidt om livet uden for villahavens velplejede plæne. Vi kender kort sagt ikke den natur, vi er omgivet af.

Udstillingens formål er at pirke til vores forestillinger om naturen. Vil vi have en pæn natur? Skal den ryddes som ”billig skidt” for at give plads til mad-produktion, eller skal den være vild og frodig på egne betingelser?

Titel: Naturriget – Bliv insekt for en dag

Hvor: Experimentarium, fra 21. marts 2024