Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: Denne bærbar beviser, hvorfor man ikke skal handle laptop alene ud fra teknikbladet

MSI Stealth 16 AI Studio tilbyder det hele. Flot Mini-LED skærm sammen med klodens bedste laptop processor og grafikkort - mens vægten holdes under to kilo. Men det er alt sammen for godt til at være sandt.

Tidligere på måneden fik den mindre pc-producent Razer bevist overfor Computerworld, at man da sagtens kan være en mindre pc-producent og stadig fremstille maskiner, der kan dyste om at være allerbedst i sin klasse.

I denne uge bliver det en anden mindre spiller, der gør forsøget i form af taiwanske MSI, hvis gamer-maskine ’Stealth 16 AI Studio A1V’ byder ind med et yderst lovende teknikblad.

Her tilbydes både mini-LED teknik samt nogle af de kraftigste komponenter, som markedet overhovedet kan byde på. Det hele er endda serveret i en relativ let, slank og effektiv pakke.

En test af vidunderet er derfor på sin plads.

Lidt af en rodebutik

Allerede ved første løft er man ikke i tvivl om MSI Stealth 16 AI befinder sig i en vægtklasse under den Razer-maskine, der senest blev testet, selv om skærmstørrelsen er den samme: Hele 16 tommer i et anvendeligt 16:10 format.

Maskinen vejer 2,12 kilo, hvilket er mere end de 1,99 kilo, som MSI lover på sit teknikblad. Det er dog fortsat en relativ let enhed at have med.

Selv om MSI snyder på vægten, vejer Stealth 16 det samme som Apples Macbook Pro 16. Den kraftige 240 watts oplader, der følger med, fylder og vejer dog en del mere: Du får 750 gram ekstra at slæbe på her.

Selve maskinen virker rimelig solid, om end der tydeligvis ikke er arbejdet med metal af samme godstykkelse som hos Apple eller Razer. Den giver sig derfor lidt, hvis man trykker lidt vedholdent her og der.

Det mest iøjnefaldende ved Stealth 16 er, at designet ikke altid virker lige gennemtænkt.

Eksempelvis rager strømforsyningskablet ud og generer der, hvor en eventuel mus vil være, mens der heller ikke er det største udvalg af porte.

Her er blot to gange USB-C (som der ikke kan oplades igennem) og en enkel USB-A samt en HDMI og ethernet-udgang. Kortlæseren er af micro-SD typen.

Tastaturet er et andet sted, hvor der er truffet nogle tvivlsomme beslutninger.

Her har man valgt at tilbyde et fuldt tastatur, hvor det numeriske ekstratastatur er sammenklemt til højre.

Det gør tasterne så små, at de reelt ikke er synderlig anvendelige, hvorfor et klassisk centreret tastatur havde været at foretrække. Til gengæld kan du få fuld tasteplade-diskolys op at køre via individuelle RGB-lys i tasterne.

Selve fonten på tastaturet er også af en tvivlsom æstetik og bryder med det ellers relativt nedtonede design for en gamer-maskine at være.

Touch-feltet kan der ikke gives hverken positive eller negative anmærkninger for. Det er stort nok og lystrer som det skal, dog uden at prange.

Fantastisk udsyn

MSI Stealth er en af de få og billigste maskiner i sin vægtklasse, der tilbyder den mageløse MiniLED-teknologi ombord i skærmen.

Det er den samme, som Apple kalder Retina XDR og er noget af det bedste, som du finder i nogen pc, da den forener OLED-teknologiens flotte farver og kontrast med en høj, høj lysstyrke.

Her er den endda serveret sammen med en pivskarp 4K+ opløsning ved 120 Hz frekvens.

Skærmen er dog af den matte slags, hvilket gør, at farverne ikke bliver så overvældende som i Macbook Pro, mens du til gengæld slipper for irriterende genskin.

Hvor om alting er får du et mesterligt lærred til at afspille din film, spil eller programmer af på.

Mindre overvældende bliver det derimod, når du slutter højttalerne til, da de ikke kan matche det flotte udsyn.

Der spilles nogenlunde højt, men uden den store fylde i bassen. Der er et stykke op til en Macbook Pro 16’s mere overbevisende højttalere.

Alt andet end Stealth

Den Stealth-maskine, som vi har med at gøre, er udstyret med den kraftigste af Intels nye kuld af ’Ultra’-processorer med indbygget AI-hardware.

Derfor diskes op med 16 regne kerner, heraf seks performance-kerner samt en dedikeret NPU.

Her er altså rigeligt med processor-kraft, men det skal bemærkes, at her er tale om en H-processor, modsat de ’HX’-processorer, som visse bærbare også byder på.

Disse er reelt set desktop-processorer, som får lov til at snurre i en bærbar og som derfor byder på flere regnekræfter og et endnu større strømforbrug.

Når det gælder spil og i en stigende grad også apps, kommer man ikke uden om, at grafikkortet er altafgørende for antallet af pixels, der kan pushes på skærmen.

Her tilbyder dagens testemne et mellemklasse-kort i form af Nvidias RTX 4070 grafik, men det kan udstyres med alt fra RTX 4060 op til vilde RTX 4090.

Fælles for dem alle er dog, at de maksimalt får et strømbudget på 105 watt at arbejde med, hvilket er i underkanten til kort af RTX 4080 og RTX 4090’s kaliber.

Det er dog godt det samme, for selv ved mere afmålte strømindstillinger kæmper blæserne ombord en brav kamp for at holde varmen nede.

Det suser og suser, men til trods for larmen, bliver maskinen mere end almindelig varm for neden.

Det er ikke meget Stealth over denne her blæserstøj, særligt fordi larmen er af en mere højfrekvent og irriterende karakter.

Nuvel, holder du dig til Excel-talflytteri og browseri på nettet, kommer blæseren aldrig til at larme nævneværdigt, men du skal altså regne med at slå maskinen over i de mere strømsparende indstillinger for at få en blæserstøj, der er til at holde ud, mens der spilles.

Til trods for sin lave vægt tilbyder MSI hele 99,9 kWh stort batteri. Det et det største, som man kan klemme i en laptop og stadig få med ombord på en flyver.

En fordel ved den lettere reducerede ydelse er dog, at strømforbruget også bliver det.

Derfor kan der games i op til et par timer på batteristrøm – cirka en halv time længere end mere potente maskiner. Ved almindeligt kontorbrug kan der også arbejdes i næsten en hel kontordag, uden at der skal spejdes efter en stikkontakt.

Mindre end et teknikblad

På papiret er MSI Stealth 16 AI Studio et yderst lovende produkt.

Den vejer under to kilo, mens der samtidig bydes på de stærkeste og mest avancerede komponenter, som markedet har at byde på.

Dagsprisen på 23.499 kroner er i den høje ende – men det er den generelt for maskiner med så stærke komponenter serveret i et slankt chassis. Miniaturiseringen og optimeringen synes at koste penge her.

De sidste øvelser synes MSI dog at have overset her, da varmen fra komponenterne ikke er tøjlet ordentligt.

Det resulterer i en ombrust tilværelse med Stealth 16 og dennes blæsere.

Det gør samtidig, at det nok vil være en skam at spendere voldsomme 34.499 kroner på topmodellen med RTX 4090's kræfter ombord.

Lektien herfra er, at man dels ikke altid kan stole på et teknikblad og at man bedst er tjent ved at prøve enhederne af selv – eller at læse Computerworlds anmeldelser først.


Loading ikon