Debitel-salg kan betyde færre udbydere

Et salg af Debitel Danmark kan betyde færre spillere på det danske mobilmarked. Alligevel kan konkurrencen blive intensiveret, fordi både TDC og Sonofon har udsigt til at miste de penge, som de tjener på, at Debitel lejer sig ind på deres net.

Det vil kunne betyde færre spillere på det danske mobilmarked, hvis den svenske kapitalfond Permira får held med at sælge Debitel Danmark for omkring 1,2 milliarder kroner.

Uanset hvem køberen bliver, mener iagtagere, at der er en god sandsynlighed for, at køberen vil integrere Debitel i den eksisterende forretning, og at der på den måde bliver en udbyder mindre på det danske marked.

- Det er jo velkendt i denne branche, at det er kunderne, man køber. Køberne laver en analyse af, hvem kunderne er, og af hvor meget de snakker, og så er alt det andet sådan set lidt ligegyldigt, siger Torben Rune fra analysehuset Netplan.

Angiveligt er både TeliaSonera, der ejer Telia, og Telenor, der ejer Sonofon, interesserede i at købe Debitel, som i dag ejes af kapitalfonden Permira.

Er set før

Torben Rune mener, at det er oplagt, at den kommende ejer vil forsøge at bruge de godt 265.000 mobilabonnenter, som Debitel har, til at styrke sin hovedforretning.

- Man kan drage paralleller helt tilbage til det, der skete med CBB og Telmore. De opstod ligesom Debitel som lavprisalternativer og virtuelle operatører uden eget net, og nu er de begge er blevet indlemmet i grundleverandørens selskab, siger Torben Rune.

Den analyse finder man også hos Brian Troelsen, der er teleanalytiker hos IDC.

- Tendensen går mod et marked, hvor de gamle teleselskaber opsluger de andre, siger han.

Faldende resultater

Debitel Danmark har haft faldende resultater i de seneste tre år, selv om omsætningen er steget.

Sidste år tjente Debitel med omkring 200 ansatte otte millioner kroner efter skat, men selv om virksomheden giver overskud, vil den med en markedsandel på 4,7 procent få svært ved at overleve som selvstændig.

- Detet lidt svært at se, at det skulle blive en vanvittig god forretning på sigt med den størrelse, som Debitel har.
Abonnenterne søger hele tiden mod de laveste priser, og det gør, at et selskab som Debitel kommer under pres, siger Brian Troelsen, der er teleanalytiker hos IDC.

Også Torben Rune fra Netplan peger på, at Debitel er presset af den generelle udvikling på telemarkedet.

- Flere og flere danskere begynder at få firmabetalte mobiltelefoner, hvor man også har brug for mere komplekse ydelser som mobil datakommunikation og integration til e-mail og kalender. Og der kommer et selskab som Debitel nok lidt til kort, siger Torben Rune.

Kan miste lejeindtægter

Selv om der dermed er udsigt til færre udbydere på det danske marked, kan konkurrencen godt vise sig at blive intensiveret.

Et salg af Debitel kan nemlig ramme både TDC og Sonofon, da de i dag begge tjener på, at Debitel lejer sig ind på deres net.

TDC vil selv få svært ved at købe Debitel på grund af konkurrence-reglerne, mens Telenor nævnes som en mulig køber i Berlingske Tidende.

Den mest oplagte køber er Telia, der ikke allerede selv har et lavprisselskab som TDCs Telmore og Sonofons CBB Mobil.

Debitels administrerende direktør, Per Lyngbak Nielsen, har ikke ønsket at kommentere sagen overfor Computerworld, ligesom han heller ikke vil af- eller bekræfte rygterne om et forestående salg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere