Kommuner: 1.000 it-kroner per borger i 2007

Kommunerne regner med at bruge cirka 1.000 kroner per borger på it i 2007. Det er dog langtfra sikkert, at alle pengene kommer borgerne til gode, fordi næsten det kvarte går til eftervirkningerne af kommunalreformen.

1.000 kroner per borger.

Så meget forventer kommunerne at bruge på it i 2007, viser tal fra den uafhængige tænketank, Center for Digital Forvaltning (CEDI) på baggrund af en gennemgang af kommunernes budgetter.

Gennemgangen viser, at kommunerne budgetterer med it-investeringer for 1,2 milliarder kroner i 2007.

- Men det tal er langt fra virkeligheden. Det samlede it-budget ligger snarere på fem til seks milliarder kroner, siger direktør Troels Andersen fra CEDI.

Disse tal er rene anskaffelser, løbende driftsaftaler og andre investeringer, og dermed er der ikke medregnet lønomkostninger.

Troels Andersen pointerer, at det er svært at estimere budgetterne for 2007 mere præcist på grund af kommunalreformens eftervirkninger.

CEDI, der arbejder med analyse og rådgivning om offentlige it-løsninger, vurderede sidste år, at kommunerne i 2006 budgetterede med seks milliarder kroner.

2,5 milliarder går til eftervirkningerne

Ifølge Danmarks Statistik var der cirka 5.444.000 borgere i Danmark i slutningen af 2006.

Og med et budget på mellem fem og seks milliarder kroner giver det et gennemsnitligt årligt forbrug i kommunerne på 1.000 kroner pr. borger i 2007.

Ifølge underdirektør Ejvind Jørgensen i Rambøll Management går mange af pengene imidlertid ikke direkte til borgerne i denne omgang.

- Kommunerne regner med at skulle bruge 2,5 milliarder kroner som følge af eftervirkningerne på sammenlægningen af kommunerne. Det tal skal ses udover ud over den daglige drift og udvikling, siger Ejvind Jørgensen.

Uigennemskuelige budget-planer

Blot 59 af de 98 nye kommuner opgiver reelle it-udgifter på budgettet.

Selv om flere kommuner er meget eksemplariske med detaljerede it-udgifter på budgetterne, er det i hovedparten af de 59 kommuner kun en del af it-udgifterne, der optræder på budgettet.

Resten af kommunerne lægger it-udgifterne ind under andre poster, hvilket gør det svært – og i nogle tilfælde umuligt – at se, hvornår der er tale om it-baserede udgifter.

- Det ville selvfølgeligt være ønskeligt, hvis alle kommuner gjorde deres budgetter ligeså gennemsigtige som de bedste. Men der er både historiske og ledelsesmæssige grunde til, at it-omkostninger posteres på andre områder end ren it. Hvis man fra politisk hold ville se de reelle it-omkostninger, så ville det også kunne gøres mere gennemsigtigt, siger Troels Andersen.

Står bedre til i statens budgetter

Han forklarer, at it-budgetterne på eksempelvis det statslige område er noget klarere, da it-omkostningerne oftere er øremærket i finansloven.

Men der stadig er nogle ministerier, som er mere eksemplariske end andre, når det kommer til gennemsigtighed i budgetterne ifølge Troels Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere