Artikel top billede

Ud med sproget, Morten Kjærsgaard

Fem skarpe: Den offentlige sektor satser på løsninger, der ikke er optimale, fordi man ikke tør tage beslutninger fra centralt hold. Formanden for Open Source leverandør-foreningen, Morten Kjærsgaard, giver fem skarpe svar på fem skarpe spørgsmål.

Formand for Open Source leverandørforeningen, Morten Kjærsgaard. Du mener, at politikerne ikke tager åbne standarder seriøst. Er sikker drift under kommunalreformen ikke vigtigere end kaste sig ud i nye projekter med hensyn til åbne standarder?

- Sikker drift er altid vigtig. Men når Kommunernes Landsforening (KL) end ikke har ulejliget sig med at foretage analyser eller undersøgelser af åbne standarder og systemer, så har jeg ikke meget ikke respekt for det opstillede modsætningsforhold mellem åbne standarder og sikker drift, som altid er argumentet fra regeringspolitikere og KL.

- Hvad har I selv taget af initiativer for at få implementeret åbne standarder i landets offentlige instanser?

- Vi har igennem tre til fire år haft en løbende dialog med Videnskabsministeriet og IT- og Telestyrelsen samt amter og kommuner. Derudover er jeg i fast kontakt med alle it-ordførerne på Christiansborg omkring åbne standarder. Desuden har vi fået Rambøll til at udarbejde en rapport om åbne standarder på dokumentformater. Og den rapport blev godt modtaget både nationalt og internationalt.

- Hvis I har foretaget så mange initiativer, har jeres forening så bare ikke haft nok gennemslagskraft?

- Jeg tror, der er en meget stor inerti i den offentlige sektor. Og desuden betyder det kommunale selvstyre, at der ikke kommer direktiver fra statens side. Begge dele resulterer i, at man hele tiden får løsninger, der ikke er optimale, fordi man ikke evner eller tør tage beslutninger fra centralt hold. Fra central side skal man jo ikke bare udstikke retningslinjer, men derimod deciderede diktater.

- Hvorfor kan I ikke forklare det ordentligt, hvis fordelene er så indlysende?

- Vi har problemer med at forklare fordelene ved åbne standarder. Jeg tror egentligt, at folk godt kan se fordelene. Men beslutningstagerne har nemmere ved at lukke øjnene og håbe, at det går end gøre noget konkret ved det. Sådan er det også, når det drejer sig om klimaproblemer.

- Vil du garantere, at åbne standarder kan løse en masse problemer for det offentliges brug af it?

- Hvis man tager fat på problemstilling snart og i samarbejde med it-branchen, så vil jeg gerne garantere, at åbne standarder vil give et afkast, som man ikke troede var muligt. Med Rambøll-rapporten dokumenterer vi eksempelvis, at der er besparelser i den offentlige sektor på en halv milliard kroner over en periode på fem år. Og jeg ønsker derfor, at Videnskabsministeriet vil tage den rapport seriøst.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere