Artikel top billede

Uro i Venstre om UNI-Cs dominans på skole-it

VU kritiserer undervisningsminister Bertel Haarder (V), fordi han tillader UNI-C at konkurrere med private leverandører om skole-it. Til gengæld er nuværende skatteminister Kristian Jensen tavs om sagen. Han var ellers kritisk i 2001.

VU-formand bakker op om Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen, der har kritiseret Bertel Haarder, fordi ministeren lader UNI-C under Undervisningsministeriet fungere som både offentlig rådgiver og privat it-leverandør.

"Jeg er uforstående overfor, hvordan Bertel Haarder kan forsvare den nuværende form med UNI-C, som både offentlig og privat aktør. Det strider mod grundlæggende liberal tankegang og harmonerer på ingen måde med regeringens kvalitetsreform, der netop skal skabe konkurrence i det offentlige", siger formand Karsten Lauritzen fra VU.

I stedet bør UNI-C holde sig til at rådgive ministeriet, mener Karsten Lauritzen.

Dermed stiller VU-formanden sig op i rækken af kritikkere.

Dansk Industri og en række virksomheder har også beklaget sig over UNI-Cs dobbeltrolle.

UNI-C i skudlinjen

I sidste uge kaldte Michael Aastrup Jensen UNI-Cs markedsandel på 81 procent af skolernes intranet-system for "monopol-lignende".

Og kritikken blev ikke mindre af, at 14 millioner kroner ud af 18 millioner kroner i statens første tilskudsrunde til opdatering af skolernes intranet, gik til produktet Skole-Intra, der forhandles af UNI-C.

Siden har blandt andre direktør Lars Fredsted fra Tabulex, en konkurrent til UNI-C, i et klagebrev til ministeren kaldt tingenes tilstand på området for "ikke særligt liberalt".

Han opfordrer i brevet, der også er sendt til indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og erhvervsminister Bendt Bendtsen, Bertel Haarder til at gribe ind.

Minister vender på en tallerken

En helt fjerde minister ønsker slet ikke at kommentere sagen, selvom han tidligere var kritisk over for UNI-C.

Det er skatteminister Kristian Jensen (V), der ellers i 2001 som ungt folketingsmedlem stillede en række kritiske spørgsmål til undervisningsminister Margrete Vestager (R) om UNI-Cs sammenblanding af offentlige og private aktiviteter.

Et af Kristian Jensens spørgsmål lød:

"Er ministeren enig i, at den nuværende Uni-C-konstruktion virker ugennemsigtig, og at en udskillelse af afdelingen for digitale undervisningsmaterialer vil gavne gennemsigtigheden?"

Et andet spørgsmål havde denne formulering.

"Kan ministeren garantere, at der ikke kanaliseres statslige ressourcer ind i udviklingen, fremstillingen, reklamen og distributionen af Uni-C's digitale undervisningsmaterialer?".

I dag har skatteminister Kristian Jensen ingen kommentarer til UNI-Cs rolle.

"Jeg stillede mig i sin tid tilfreds med den daværende ministers garanti for, at der ikke var sammenblanding", er det eneste han ønsker at fortælle i et skriftligt svar til Computerworld.

Utilfreds med svar i 2001

I 2001 var Kristian Jensens talelyst lidt større.

Overfor Folkeskolen.dk kommenterede han svaret fra daværende undervisningsminister Margrete Vestager sådan:

"Jeg mener ikke, svaret lever helt op til det, jeg gerne havde set - nemlig en klar opdeling mellem den statslige del og afdelingen for digitale undervisningsmidler. Men jeg er glad for, at det virker som om, ministeren tager problemet alvorligt, og det må jeg i første omgang læne mig opad", sagde Kristian Jensen.

"Men jeg mener, at Undervisningsministeriet udsætter sig for mulig kritik, så længe den afdeling, der konkurrerer med private virksomheder, ikke er skilt ud. Og den anklage havde jeg gerne været foruden", tilføjede han overfor folkeskolen.dk i 2001.

It-ordfører Michael Aaastrup Jensen vil tage sagen op med Bertel Haarder til næste gruppemøde hos Venstre, hvor Skatteminister Kristian Jensen formodentlig også vil sidde med.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere