Gratis dansk open source ordbog på nettet

En ny ordbog til OpenOffice ser dagens lys på nettet. Ordbogen er gratis, og alle er inviteret med til at forbedre det danske sprog.

Gjordt eller gjort?

Stumme d'er og andre sproglige genvordigheder skal ikke længere være en hæmsko for brugerne af OpenOffice, mener Foreningen for frit tilgængelige sprogværktøjer, som lancerer staveværktøjet Stavekontrolden til open source programmet.

Projektet er ifølge PR-ansvarlig Finn Gruwier Larsen fra foreningen udsprunget af "et stort ønske" blandt danske brugere af OpenOffice.

Ordbogen til open source programmet vil i første omgang være gratis og retter sig specifikt til OpenOffice.org, hvor den kan installeres via guiden "Installer flere ordbøger".

Ordbogen udgives under tre open source-licenser: GPL, LGPL og MPL. Foreningen håber på, at flere open source-projekter vil tage ordbogen til sig.

Bedre dansk til skoleeleverne

Grundmaterialet til den nye ordbog er leveret af Det Danske Sprog­ og Litteraturselskab (DSL), som beskæftiger sig med at dokumentere det danske sprog, hvilket har glædet Foreningen for frit tilgængelige sprogværktøjer.

"DSL har fra starten været meget velvillige overfor vores projekt, og vi er utrolig glade for samarbejdet, der ikke mindst kommer de mange skoleelever til gode, der bruger OpenOffice.org," udtaler foreningens formand, Esben Aaberg i en pressemeddelelse.

Send manglende ord

På længere sigt er det meningen, at ordbogen skal blive en fast bestanddel af OpenOffice programpakken.

Så hvis en bruger støder på ord, som ikke findes i ordbogen, bedes vedkommende sende en mail til Foreningen for frit tilgængelige sprogværktøjer, som derefter vil behandle ordet.

Hvis ord-forslaget er korrekt, vil det blive lagt ind i kommende versioner af ordbogen.

"I dag, hvor de fleste har adgang til Internet, koster det ingen penge at distribuere viden. Vi synes derfor, at vi som danskere skal have gratis og ubegrænset adgang til viden om dansk retskrivning. Det har manglet hidtil", forklarer Esben Aaberg.

Samtidigt vil Foreningen for frit tilgængelige sprogværktøjer gerne have flere personer til at behandle indkomne ord. Foreningen opfordrer derfor alle interesserede til at deltage og videreudvikle projektet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere