Byge af spørgsmål mod justitsministeren

Enhedslisten mener, at justitsministeren mistænkeliggører borgere, der bruger eksempelvis ToR-nettet til at undgå logning. Nu vil partiet have et klart svar fra Lene Espersen.

Enhedslisten vil nu have justitsminister Lene Espersens svar på, om det i sig selv er mistænkeligt, når borgere forsøger at omgå logningsbekendtgørelsen.

Dermed føjer Enhedslisten nu endnu et spørgsmål til paletten af paragraf 20 spørgsmål, som partiet vil stille justitsminister Lene Espersen (K) om logningsbekendtgørelsen, når Folketinget i dag åbner igen.

Har ret til privatliv

"I min almindelige, lovlige færden skal jeg have lov til at have et privatliv. Der skal myndighederne ikke have lov til at se hvad jeg gør. Det skal ikke være mistænkeligt, hvis jeg holder fast i at have et privatliv," siger Line Barfoed.

Dermed følger partiet op på en problemstilling, som er opstået i kølvandet af Lene Espersens svar på et paragraf 20 spørgsmål fra Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt.

Her svarer justitsminister Lene Espersen at "det i sig selv vil kunne give anledning til at øge politiets opmærksomhed på en person, hvis politiet under efterforskning af en konkret sag konstaterer, at den pågældende har forsøgt at omgå reglerne om logning."

Og det mener Enhedslisten kan tolkes som en mistænkeliggørelse af borgere, som af principielle årsager er brugere af taletidskort, internationale webmailtjenester eller anonymiseringstjenester.

"Det skal være muligt at have en holdning om, at man i et retssamfund har ret til et privatliv, uden at man skal mistænkes for at være at potentiel terrorist eller pædofil," siger Line Barfoed.

Alternativet er gode politifolk

Ifølge Line Barfoed hindrer retten til et privatliv ikke politiet i at udføre det nødvendige opklaringsarbejde.

"Selvfølgelig skal politiet have lov til at gå ind, hvis de har en konkret, begrundet mistanke om at man har begået eller er ved at begå en forbrydelse," siger Line Barfoed.

Ifølge Line Barfoed er alternativet til logningsbekendtgørelsen dygtige medarbejdere hos politiet og eksempelvis i lufthavene.

"Det som PET også selv har sagt, er, at de først og fremmest har brug for dygtige mennesker, der kan lave analyser," siger Line Barfoed.

Enhedslistens paragraf 20 spørgsmål til justitsministeren

Finder ministeren at det i sig selv er mistænkeligt at kommunikere elektronisk på en måde hvor man ikke logges, taget i betragtning af at flere eksperter har omtalt at logningsbekendtgørelsen er hullet, og i bekræftende fald finder ministeren det så rimeligt al den stund, at hverken breve eller anden menneskelig kommunikation, opfattes som mistænkeligt i sig selv?

Justitsministerens svar til Morten Messerschmidt

Jeg har ikke nærmere kendskab til den undersøgelse, som der henvises til i spørgsmålet, herunder i forhold til hvordan og på hvilke punkter dataloger og it-uddannede ingeniører mener at kunne omgå bestemmelserne i logningsbekendtgørelsen.

Formålet med reglerne om logning er som bekendt at forebygge og opklare meget alvorlig kriminalitet, og jeg har derfor meget vanskeligt ved at forestille mig, at dataloger og it-uddannede ingeniører generelt skulle have et ønske om at forsøge at omgå reglerne på dette område.

Det skal i den forbindelse også bemærkes, at det i sig selv vil kunne give anledning til at øge politiets opmærksomhed på en person, hvis politiet under efterforskning af en konkret sag konstaterer, at den pågældende har forsøgt at omgå reglerne om logning.

Morten Messerschmidts paragraf 20-spørgsmål til justitsministeren

Vil ministeren redegøre for sin holdning til, at 54 procent af dataloger og it-uddannede ingeniører i en undersøgelse foretaget af IDA kan svare ja til, at de kan omgå den logning, der er et led i regeringens kamp mod terror, og hvad agter ministeren at foretage sig for at øge sikkerheden?




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfarne udviklere til agilt udviklingsteam

Arbit Cyber Defence Systems ApS

Systems Engineer til Cyber Defence-løsninger

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

SAP Project Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere