Artikel top billede

Maskiner med simkort invaderer mobilnettet

Antallet af maskiner, der bliver koblet op på mobilnettet, vil eksplodere i de kommende år.

Teleselskaberne har fundet en ny guldkalv, der skal skærpe kundernes appetit på et mobilmarked, som ser ud til at være svært at mætte.

I de kommende år kan teleselskaberne komme til at sælge så mange simkort til danske biler, el-målere og indbrudsalarmer, at det vil overstige det antal, der allerede sidder i vores mobiltelefoner.

Ifølge Torben Rune, teleanalytiker fra konsulenthuset Netplan, er markedet for apparater med indbyggede simkort, også kendt som trådløse machine2machine-løsninger (M2M), inde i en eksplosiv udvikling

"På et tidspunkt troede vi, at mobilmarkedet ville blive mættet, når alle danskere fik en mobiltelefon og en mobil bredbåndsforbindelse, men det stopper slet ikke her. Fordi nu er vi på vej mod en situation, hvor groft sagt alle apparater, der har brug for at blive overvåget, kan få simkort indbygget," siger Torben Rune.

Han vurderer, at M2M-løsninger i løbet af en periode på fem til ti år kan overhale antallet af almindelige mobiltelefonabonnementer.

250.000 m2m-løsninger

Det svenske analysefirma Berg Insight vurderer i en ny undersøgelse, at der i Danmark allerede sidder 250.000 simkort i maskiner, der hverken er mobiltelefoner eller bærbare computere med bredbåndsforbindelse.

Ifølge analysefirmaet er der på europæisk plan i øjeblikket 14 millioner maskiner, der er koblet op på mobilnettet og Berg Insights vurderer, at tallet vil stige til cirka 59 millioner i 2011.

Derfor har det norske teleselskab Telenor, der blandt andet ejer Cybercity og Sonofon i Danmark, også store forventninger til markedet.

Forventningerne er så store, at Telenor så sent som i sidste uge valgte at samle alle sine M2M-aktiviteter i ét selskab under navnet Telenor Connextion.

"Vi har store forventninger til markedet, som bliver et af Telenors fokusområder, når det gælder nye tjenester i løbet af de kommende år. Vi har beskæftiget os med markedet igennem flere år, men det først nu, at kunderne for alvor får øjnene op for de effektiviseringsgevinster, som der ligger i de mobile M2M-løsninger," siger Scott Engebrigtsen, der er informationschef hos Telenor i Norge.

Din bil kan blive den næste, der kobles på

Han fortæller, at løsningerne blandt andet bliver brugt af fragtfirmaer, der via mobilnettet hele tiden kan holde styr på lastbilerne og overvåge temperaturniveauet i de containere, der bliver transporteret rundt på de europæiske landeveje.

Men M2M-løsninger bliver i dag mest brugt i indbrudsalarmer og af elselskaber, der har udstyret en del af deres el-målere med simkort. Men også biler bliver i stigende grad koblet op på mobilnettet

I dag har en del dyrere bilmodeller indbygget simkort, som eksempelvis kan tilkalde hjælp, hvis bilens airbag er blevet udløst, eller som kan assistere bilens navigationsanlæg. Men Torben Rune forudser, at den type løsninger i de kommende år også vil vinde indpas i billigere bilmodeller.

Mobilnet skal udbygges

De millioner af nye maskiner med mobilabonnementer kommer til at øge belastningen på det europæiske mobilnet, derfor vurderer Torben Rune, at det i nogle områder vil blive nødvendigt for de europæiske mobilselskaber at øge antallet af mobilmaster.

Men når væsentlige alarmfunktioner overlades til mobilnettet betyder det også, at brugerne løber en større en risiko, når mobilnettet svigter.

"Det er uden tvivl en af de af de største svøber på det her område. Det er en problemstilling, som kan løses ved at kombinere andre trådløse teknologier, som wi-max og wifi eller ved at roame mellem forskellige mobiludbydere," siger Torben Rune.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere