Artikel top billede

EU's telekommissær, Viviane Reding, ønskede i første omgang en større europæisk telemyndighed end den, der nu indgår i hendes udspil.

Nyt EU-organ skal holde teleselskaberne i ørerne

Når teleselskaber kræver tårnhøje priser på tværs af grænserne, bliver de nationale organer sat ud af drift. Det vil EU-kommissær Viviane Reding ændre.

Herhjemme har vi IT- og Telestyrelsen, som holder et vågent øje med det danske telemarked. Det samme har de i andre EU-lande. Men hvem skal holde teleselskaberne i ørerne, når opkald eller dataoverførsel sker på tværs af landegrænserne?

I dag mangler vi sådan en myndighed, mener EU's telekommissær, Viviane Reding. Derfor arbejder hun i et nyt forslag på at få en overnational telemyndighed i EU. Hun fortalte i sidste uge til Computerworld, at det var helt nødvendigt med Europa-Kommissionens indblanding.

"Normalt bliver priserne på kommunikation reguleret på basis af europæisk lov af de nationale regulatorer på deres eget territorium. Undtagelsen kommer på tværs af grænserne, fordi de nationale myndigheder kun har ansvaret for deres eget område, og derfor måtte kommissæren komme ind," fortalte Viviane Reding.

Skruer ned for ambitionerne

Det ny teleorgan, som kommissæren arbejder hen imod, bliver dog knap så omfattende, som først planlagt. Tanken var en institution, der beskæftigede omkring 120 medarbejdere, men det var der ikke stemning for i Europa-Parlamentet.

Europa-Kommissionen kan kun lave lovudkast, mens det er Europa-Parlamentet og Ministerrådet, der skal vedtage loven. Derfor kræver det, at Kommissionens udspil er spiselige for de to beslutningsorganer. Og det var en telemyndighed med 120 ansatte altså ikke, skriver Financial Times. I stedet skal det ny kontor have 20 eksperter.

"Hensigten med de forslag, Kommissionen offentliggør i dag, er at gøre arbejdet lettere for EU's lovgivende myndighed. Vi har fokuseret på det, der er vigtigt, og har udeladt det, der har mindre betydning lige nu," udtaler Viviane Reding i en pressemeddelelse.

Af de 20 eksperter udpeger kontoret halvdelen, mens de nationale telemyndigheder udpeger de 10 andre. Det ny kontor er udtryk for det kompromis, som Kommissionen måtte strikke sammen for at få tilslutning.

"Europa-Parlamentet og Rådet er enige med Kommissionen i, at EU's indre telemarked må styrkes. Vi må nu tage et skridt videre end denne enighed om målene og også nå til enighed om den konkrete lovtekst," pointerer Viviane Reding.

Det ny udspil skulle meget gerne accelerere processen, så kontoret og den tilhørende lovtekst kan træde i kraft i 2010.

"Jeg håber, at vi hermed har gjort det lettere for det franske formandskab at gøre gode fremskridt med EU's telereform frem til næste rådsmøde 27. november," lyder det fra telekommissæren.

Udspillet fra den europæiske telekommissær ligger tilgængeligt på dansk her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere