Artikel top billede

Datamængderne vokser stadig i samme tempo - finanskrise eller ej. Illustration: Torben Daarbak

BI-folkets våde drømme

IM2009: Business intelligence har været forbundet med beslutningsprocesser på ledelsesniveau. Nu vil branchen indenfor hos Hr. og Fru Danmark.

I går gik startskuddet til Nordens største business intelligence-konference, der finder sted i Kongens København.

Deltagerantallet står i skyggen af den allestedsnærværende finanskrise. Det er faldet fra 400 sidste år til 300 i år.

Optimismen fejler dog ikke noget, og visionerne er store.

"Vi skal bruge denne stille periode til at opruste og gøre os klar til de næste 10 år," sagde Michael Borges i konferencens åbnings keynote. Han er direktør for firmaet Platon, der er hovedarrangør af informationsarkitekternes årlige tam-tam.

"Læg frygten på hylden og se langt frem. Datamængderne vokser stadig i samme tempo - finanskrise eller ej," lød det fra scenen på Radisson SAS Scandinavia Hotel.

"Vi har brug for visioner for de næste 10 år, og jeg udfordrer jeg," lød provokationen, der skulle varme tilhørerne op.

BI for bønder

Business intelligence-løsninger har skabt sig en position som et ledelsesværktøj i erhvervslivet, men det er meget mere end det, lød det fra første mand på talerstolen.

Visionen er nemlig at rykke BI fra ledelsesgangen og ud til ganske almindelige brugere. Vejen skal blandt andet gå gennem de mange gadgets, i form af smarte mobiler og håndholdte enheder, som vi allerede har i lommerne.

"Den nødvendige hardware befinder sig allerede ude hos forbrugerne. Udfordringen er, at binde den eksisterende teknologi sammen med de behandlede informationer," sagde Michael Borges.

"Vi skal have fokus på det, der ikke kan ses, nemlig informationsudveksling og håndtering af disse data. Processerne skal modnes og indbygges i alt"

For at gøre BI mere brugervenligt bliver producenterne nødt til at se på de systemer, der traditionelt har været anvendt til at destillere datamængderne ned til hårde facts.

"Et af problemerne for udbredelsen er at de værktøjer, der anvendes, er alt for avancerede for den almindelige bruger. Derfor skal BI bygges ind i alle applikationer. Der er vigtigt, at man altid har informationerne lige ved hånden, og ikke skal bruge specialbyggede applikationer for at få adgang."

Også typen af information kommer ifølge Michael Borges til at ændre sig i det næste tiår.

Der vil ske et retningsskifte, således at BI - Business Intelligence - skifter betydning til Beslutnings Interaktion. Derved vil BI-branchen bringe sit produkt ud til Hr. og Fru Danmark.

"I dag handler BI meget om målbare faktuelle informationer. Vi skal arbejde på at blive bedre til at forstå processer. Vi skal have realtids informationer, der kan bruges til at tage beslutninger her og nu," sagde Michael Borges.

Fra bagende til forende

Udfordringen bliver at flytte informationerne fra BI-applikationer til hverdagsapplikationer og forskellige platforme, så de kan blive en del af dagligdagens beslutningsgrund, eller som det hedder på businessk, blive en integreret del af et workflow.

Et helt konkret eksempel på, hvordan de bearbejdede data kan bruges i dagligdagen, kan se således ud:

Din bil sender informationer om helbredstilstanden til din mobiltelefon, der så giver denne viden videre til mekanikerens it-system, som så bruger informationerne til at bestille reservedeles hos producenten, der styrer lagerbeholdningen helt automatisk og så fremdeles.

Den finansielle afregning hos mekanikeren foregår naturligvis også via mobilen.

BI i de kommende 10 år handler således ikke kun om virksomhedernes interne dataafregninger, men også om indkøb, betalinger, låntagning, lagerstyring, design eller produktion, hvor det hele skal foregå trådløst og i realtid.

Vi er forpligtet til at forsøge

Vejen til den vision er brolagt med tekniske udfordringer.

"Vi er nødt til at splitte applikationerne op i mindre enheder, som kan stykkes sammen på kryds og tværs. Desuden skal vi skabe en arkitektur, der kan håndtere strukturering og tilgængelighed. Oven på dette skal der så bygges regelsæt, som kan flette de røde tråde sammen," sagde Michael Borges fra Platon.

En af vejene er meta-data, altså data om data. De enkelte informationer skal forsynes med lokale informationer, som kan udnyttes på tværs af applikationer og enheder.

IM2009's første keynote fra firmaet Platon lagde visionerne på bordet, og afsluttede med et citat fra Staten, der er den græske filosof Platons hovedværk.

"Det kan godt være, at vi ikke kan skabe det perfekte samfund, men vi er forpligtet til at forsøge."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere