Artikel top billede

Masser af lyspunkter på tech-himlen for 2010

Året er begyndt med mange spirende lyspunkter, der lover godt for tech-sektoren. Se rækken af lyspunkter på den ellers så dunkle krisehimmel her.

Computerworld News Service: Efter et af de mest omtumlede årtier set i børs-sammenhæng er det nye årti begyndt positivt for tech-sektoren, hvor mange af de amerikanske leverandører har vundet det meste af den aktieværdi tilbage, som blev tabt under krisen.

Det teknologi-tunge Nasdaq-børs ramte i sidste uge kurs 2.308, hvilket er det højeste niveau siden september 2008, som var før Wall Street kollapsede og de store amerikanske banker begyndte at krakke.

Bankkrakket sendte dengang aktiemarkederne ud på en større rutchebanetur, hvor it-aktierne nåede ned på et niveau, der ikke er set magen til siden dot.com-nedturen i 2003.

Steget med 40 procent

Siden begyndelsen af sidste år er Nasdaq Composite dog steget med 40 procent.

Nasdaqs computer-aktier er steget med 63 procent, mens børsens tele-aktier er steget med 40 procent. Til sammenligning er det bredere New York Stock Exchange Composite indeks steget med 23 procent og Dow Jones med 17 procent.

Det indikerer en bred tiltro til, at teknologi-området vil kunne hjælpe med at lede verdensøkonomien ud af krisen igen.

Markedsanalyse-virksomheder som IDC har udtalt, at der i år igen vil blive brugt lige så mange penge på it som i 2008, hvilket på verdensplan vil sige omkring otte billioner kroner.

Forbedrede kvartals-regnskaber

Optimismen blev endnu større i sidste måned, da foregangsvirksomheder som Oracle og Research in Motion kunne rapportere om et salg i sidste kvartal, der oversteg tallene fra 2008.

I løbet at det nye årtis første handels-uge har flere nye rapporter givet vind i sejlene for it-optimismen.

Mandag udgav the Semiconductor Industry Association en rapport, hvori det blev anslået, at det globale salg af chip rundede 120 milliarder kroner i november, hvilket svarer til en stigning på 3,7 procent set i forhold til den foregående måned.

Det var samtidig den niende måned i træk med stigninger, og den første måned i 2009 hvor niveauet for chip-salg fra året før blev overgået, fortæller SIA.

Disse ting driver markedet fremad

Hardware-branchen gjorde det ikke lige så dårligt i 2009, som nogle ellers havde frygtet. Det skyldtes først og fremmest forbrugernes interesse i netbooks og high-end mobiltelefoner.

I løbet af de næste tre år vil antallet af smartphone-brugere, ifølge en rapport fra Futuresource Consulting, overstige en milliard.

"Sidste år oversteg antallet af personer, der ejer en mobiltelefon, fire milliarder - hvilket svarer til næsten 60 procent af verdens samlede befolkning," skrev David Luu, der er senior-analytiker ved Futuresource. "Og set i forhold til det sløve mobil-salg generelt, så er salget af smartphones i kraftig fremgang. Vores analyse for 2009 viser, at salget af smartphones repræsenterer 17 procent af det samlede mobil-salg, og i 2013 vil mere end en milliard mennesker eje en smartphone."

Under forbrugerelektronik-showet i Las Vegas i denne uge har en lang række leverandører fremvist næste generations mobile enheder og chip.

Blandt meget andet har Motorola annoncerede Backflip, Palm har opdateret Pre, Microsoft og Dell fremviste 'slate' computere, Lenovo lancerede en bærbar, der også kan bruges som tablet og Intel annoncerede næste generations chips til både bærbare og stationære computere.

I mellemtiden har ComScore i denne uge rapporteret, at jule-ugerne i USA har genereret et online-salg på godt 155 milliarder kroner, hvilket svarer til en stigning på fire procent i forhold til samme periode sidste år.

Bølgen af overtagelser og sammenlægninger har desuden også hjulpet til at give fornemmelsen af en dynamisk it-sektor, hvor leverandørerne søger at få fat i cutting-edge teknologier så hurtigt som muligt.

Annoncerede overtagelser i sidste uge omfattede blandt andet:

-- Oracle fortalte mandag, at virksomheden har opkøbt Silver Creek Systems, som tilbyder software, der kan hjælpe virksomheder med at simplificere og standardisere produktbeskrivelser.

-- EMC fortalte mandag, at virksomheden har planlagt at købe Archer Technologies, som beskæftiger sig med at udvikle governance, risiko- og compliance-software.

-- BMC fortalte tirsdag, at selskabet har købt Phurnace Software, der er producent af produkter, der er designet til at hjælpe med at implementere Java-applikationer.

-- Apple bekræftede tirsdag, at firmaet har købt Quattro Wireless, som udvikler en ad-serving-, tracking- og analyse-plaform, som observatører mener, vil kunne hjælpe iPhone-producenter med at generere en højere omsætning ved online-salg.

De nærmere omstændigheder ved disse aftaler er ikke blevet afsløret, men Wall Street Journal fortæller dog, at Apple-opkøbet har kostet virksomheden godt 1,45 milliarder kroner.

Tirsdag fortalte Google sammen med On2 Technologies, der er producent af video-kompressions-teknologier, at søgegiganten har højnet sit bud på virksomheden med yderligere 0,8 krone per aktie i forhold til august måneds indledende tilbud.

Google tilbød dengang 0,0010 Google-aktie for hver On2-aktie.

Dengang tilbuddet blev givet, var det godt 565 millioner kroner værd. Aktionærerne i On2 har tilsyneladende afvist buddet, men den nye aftale føjer knap 139 millioner kroner til, når man medtæller den stigning Googles aktier har oplevet siden august. Googles aktier ramte årsrekorden tirsdag, hvor den lukkede på 3.327,21 kroner.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere