Artikel top billede

NemID: Vi koder på livet løs til det sidste

I halvandet år er der blevet kodet løs på NemID-projektet, og om et par uger går det løs.

Går du en tur rundt i DanID's bygninger i Århus og Ballerup, så vil du hurtigt fornemme, at der venter en vigtig deadline lige om hjørnet.

Stemningen er spændt, fortæller Jesper Petersen, der er systemudvikler i DanID's afdeling i Århus.

Den kommende deadline på NemID, som falder 1. juli, har også sat sit præg på Jesper Petersens eget skrivebord, der i øjeblikket flyder med papirer, udprintede Nem­ID-nøglekort og adskillige kaffekopper.

"Nej, mit skrivebord er nok ikke så ryddeligt," erkender han.

Kosmetiske ting i højsædet

Men alligevel er stemningen fortrøstningsfuld hos Jesper Petersen og de cirka 75 ansatte hos DanID, der nu gennem halvandet år har knoklet på Nem­ID-projektet.

"Det er slet ikke sådan, at der bliver stresset eller råbt højt. I øjeblikket er det primært kosmetiske ting, vi sidder med. Men i denne tid er der da lidt mere hektisk end normalt, og der ryger jo nok også nogle ekstra arbejdstimer oven i den normale arbejdsuge," siger han.

Scrum giver fremdrift

En af årsagerne til, at projektet i den seneste tid ikke er steget til uoverskue­lige højder for medarbejderne, er ifølge Jesper Petersen, at der bliver arbejdet efter den såkaldte scrum-metode.

Det er en type projektledelse, hvor udviklerne får splittet arbejdsopgaverne op i meget små enheder, der kan løses på seks-otte timer om dagen.

"Det har sikret, at vi har oplevet en konstant fremgang i projektet," siger han.

Og det er ifølge Jesper Petersen nødvendigt i et så omfangsrigt projekt som NemID.

Direktør forlanger succes

Han har tidligere arbejdet med udviklingen af den første generation af den digitale signatur, men NemID er både det største og mest komplekse projekt, han har arbejdet med.

Jesper Petersen har været med til at udarbejde det særlige selvbetjeningsunivers, som brugerne efter den første juli vil kunne finde på nemid.nu.

Han har desuden arbejdet med udviklingen af de såkaldte Oces-certifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service), der identificerer brugerne, når de logger ind på offentlige sider.

Selvom det er kulminationen på halvandet års arbejde, når de første nøglekort lander hos danskerne den 1. juli, så er der langt fra sat punktum for Nem­ID-arbejdet.

De næste seks måneder, hvor systemet skal tages i brug af mellem to og tre millioner danskere, kan vise sig at blive ligeså hektiske, som de seneste 18 måneder har været.

"Vi mener først, at vi har en succes, når alle de danske netbank-brugere har taget systemet i brug. Men der er ingen tvivl om, at projektmedarbejderne godt kan tillade sig at tage et glas champagne på nuværende tidspunkt,"; siger Dan­ID's administrerende direktør, Johnny Bennedsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere