Sahva samler servere centralt med Citrix

Centralisering skal spare penge og give brugerne færre problemer.

Væk med de decentrale servere. Tynde klienter til alle. Udliciteret drift. Højhastighedsforbindelser med ADSL.

Det er nogle af overskrifterne på det projekt, Sahva er i gang med. Den danske producent af hjælpemidler til handicappede går fra en decentral opbygning med servere spredt ud over landet til et centraliseret netværk.

Målet er at betjene de ansatte i virksomheden bedre og billigere.

Fakta om Sahvas IT

Nu:
280 pc'er, heraf 90 i hovedkontoret
24 Windows NT-servere, heraf ni i hovedkontoret
To Unix-servere med Oracle
Tre ansatte i IT-afdelingen
Drift: ekstern partner

Efter omlægningen:
280 pc'er, heraf 90 i hovedkontoret
10 Windows NT-servere
4 Windows 2000-servere med Citrix MetaFrame
To Unix-servere med Oracle
Alle servere placeres hos Nord Data
Tre ansatte i IT-afdelingen
Drift: Nord Data

Tidsplan for projektet
Marts 2000: Driftaftalen med den oprindelige partner opsiges.

August: Kravspecifikation udsendes til tre udvalgte leverandører.

12. oktober: Kontrakt med Nord Data underskrives.

Januar 2001: Den endelige tidsplan fastlægges.
Kontrakt med Aston om levering af hardware og software underskrives.

Februar: De første Windows 2000-servere installeres på hovedkontoret.

Marts: Nord Data overtager hotline-funktionen.

12. marts: Det første decentrale kontor kobles op.

April: I påsken flyttes serverne til Nord Data.

17. april: Det nye system er i drift.

- I dag har vi 26 servere fordelt rundt om i landet. Det tal vil jeg bringe ned til 14 servere, der står centralt, siger IT-chef Hans C. Ewertsen, Sahva A/S.

Årsagen er, at decentrale servere giver for megen administration. Når der er problemer, er IT-folkene nødt til at komme ud til serverne rundt om i landet.

Udliciterer driften

Effektiviseringen skal ske ved at lægge driften ud til firmaet Nord Data. Her skal alle serverne samles. Derefter skal medarbejderne fra Sahvas 55 afdelinger rundt om i landet køre klient-software til Citrix MetaFrame. På den måde kan de afvikle applikationer på de centrale servere.

- Vi indfører fire MetaFrame-servere, så vi slipper for at opgradere og udskifte brugernes pc'er, siger Hans Ewertsen.

Han regner med, at der bliver flere typer af klienter. De stationære pc'er bliver rene tynde klienter, mens de bærbare får installeret nogle applikationer lokalt. På hver pc bliver der desuden installeret en klient til Unicenter TNG, så den kan fjernstyres af Nord Data.

- Oprindelig overvejede jeg at koble de små kontorer op til Internet, og så køre VPN ind til serverne. Men vi er endt med en løsning med en ADSL-opkobling og MPLS via Tele Danmark, siger Hans Ewertsen.

MPLS (Multiprotocol Label Switching) er en metode til at route pakker hurtigere gennem et IP-baseret netværk.

Et års forberedelse

Projektet begyndte for et år siden, da Sahva opsagde sin driftsaftale med den daværende leverandør. Ifølge aftalen leverede og drev leverandøren et Concorde-system med decentrale servere for Sahva. Da aftalen havde et års opsigelse, er tiden siden da gået med at forberede overgangen til en ny driftsorganisation.

- I dag bruger vi 3,1 millioner kroner om året på IT-drift. Jeg har budgetteret det nye system til 2,2 millioner i årlig drift, fortæller Hans Ewertsen.

Oprindelig ville Sahva være gået over til Office 2000 og Windows 2000 på serverne. Men da Hans Ewertsen opdagede, at han kunne spare godt 800.000 kroner på investeringsbudgettet ved at beholde Office 97, blev det ikke til noget. MetaFrame-serverne kommer dog til at køre Windows 2000, mens resten fortsætter med Windows NT.

Nord Data overtager både driften og ansvaret for at hjælpe brugerne, når de har tekniske problemer. Som noget nyt får brugerne døgnservice.

Hans Ewertsen venter, at det største problem i projektet bliver timingen. Overgangen skal kunne gennemføres med færrest mulige gener for brugerne. Det kræver, at de enkelte servere, applikationer og datalinier er klar til tiden.

Oprindelig bragt i Computerworld Teknik & Net nr. 18, den 6. marts 2001




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere