Avanceret prisbombe

Ubetinget det bedste semi­professionelle spejlrefleks­kamera til dato.

Avanceret prisbombe

Det er spændende at følge udviklingen af nye digitale spejlreflekskameraer. De to store aktører Nikon og Canon kæmper indædt om at levere det bedste produkt til glæde for alle fotointeresserede.

Firmaerne skiftes til – med cirka et års mellemrum – at levere en model, der sætter helt nye standarder for billedkvalitet, hastighed og funktioner, gerne til en lavere pris, end man havde regnet med. Nu er det Nikons tur til at overraske med et overbevisende kamera i den semiprofessionelle klasse.

Udadtil ligner det nye Nikon D200 den populære model D70 ganske meget. Men vægten (830 gram uden batteri og optik) og knappernes layout afslører, at vi rent teknisk er nærmere den professionelle model D2x.

Populært sagt har Nikon kopieret den ekstremt robuste udførelse og de fleste af de avancerede funktioner fra D2x og anbragt dem i en kompakt og ”billig” udgave. Resultatet er et helt igennem dejligt kamera, som matcher alt i prisklassen under 25.000 kr.

Så med et prisskilt på cirka 14.000 kroner for kamerahuset rammer D200 markedet som en mindre prisbombe, ligesom Nikon D70 og Canon EOS 20D og EOS 350D tidligere har gjort det.

Bedre end D70

Hvad er det så, der gør dette kamera så godt?
Jo, helt centralt i D200 finder vi en nyudviklet CCD-billedsensor fra Sony med 10,2 effektive megapixels. Her er tale om store, "tunge" pixels med masser af farveinformation.

Den nye sensor er meget lysstærk og udmærker sig ved et lavt støjniveau. I praksis giver ISO 1600 cirka samme billedkvalitet, som model D70 giver ved ISO 800.

Sensoren er altså cirka et blændetrin mere lysfølsom, og det har stor betydning i praksis.

I sammenligning med D70 får vi, ud over den højere opløsning og forbedrede følsomhed, en række andre fordele med D200.

Hvidbalancen er mere præcis, hvilket giver endnu bedre farver. Der er endnu bedre autofokus med valg mellem 7 eller 11 AF-punkter. Den 2,5” store LCD-skærm, der desværre bruger en del strøm, giver plads til langt bedre gennemsyn – blandt andet med histogram i fire kanaler.

Flest indstillinger

De fleste nyheder fandt vi dog i kameraets betjening og menusystem. Nikon D200 har uden sammenligning flere indstillinger end noget andet kamera, vi har testet.

Her er et væld af muligheder for at tilpasse og fintrimme kamerafunktionerne efter brugerens ønsker og behov.

Og der er masser af smarte finesser.
I den mindre afdeling kan man gælde sig over et kamera, hvor uret selv husker sommer/vintertid!

En god nyhed er, at Nikon i flere tilfælde har taget ved lære af Canon. Man kan nemlig nu selv vælge, om man fortrækker den traditionelle Nikon-betjening, hvor en knap holdes nede, mens man drejer et hjul for eksempelvis at ændre ISO.

De fleste vil nok synes bedre om at kunne nøjes med at aktivere med knappen med et tryk og derefter dreje hjulet, og så vælger man bare den ønskede mulighed (ButtonHold).

På samme måde kan man selv vælge, om JPEG-kompressionen skal give fast filstørrelse eller fast billedkvalitet. Sidstnævnte løsning er bedst – det er den, Canon bruger.

Rigtigt fotografværktøj

Nikon D200 har indbygget kontrolfunktion til trådløs flash (ekstraudstyr hos Canon), og multistikket på forsiden kan bruges til en række forskelligt ekstraudstyr.

Alt i alt må D200 betegnes som et stykke rigtigt fotografværktøj. Det er til at betjene for enhver, men for at opnå det fulde udbytte, skal man nok være en lidt rutineret fotograf.

Heldigvis følger der en god, fyldig dansk manual med i købet. Man kan så undre sig over, at Nikon ikke også har oversat menusystemet til dansk – det burde være en mindre omkostning i forhold til oversættelse af den omfattende manual.

Denne svaghed til trods giver vi alligevel Nikon D200 karakteren seks. Godt gået Nikon, og til Canon – kom igen!




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere