International interesse om dansk link-sag

Der bliver ikke tv-transmission fra Fogedretten, men ellers er der lagt op til stor ståhej og indviklede dansetrin, når Newsbooster og Danske Dagblades Forening mødes.

Principiel strid om dybe links

Sagen om Newsbooster versus Danske Dagblades Forening starter i november 2001, hvor Newsbooster får det første brev fra Danske Dagblades Forenings juridiske konsulent Holger Rosendal.

Tiscali Nyhedsradar får også brev, men her beslutter moderselskabet, at man ikke vil bruge tid og kræfter på en principiel retssag.

Internetsamfundet og søgemaskinerne bakker nu op om Newsbooster.com, som kun vil give mindre indrømmelser over for DDF, fordi sagen efter Newsbooster og internetsamfundets opfattelse handler om internettets natur, som er dybe links.

Den kommende fogedsag om dybe links, som Danske Dagblades Forening søger at gennemføre mod nyhedssøgetjenesten Newsbooster.com, er nu blevet berammet til at finde sted den 25. og 25. juni i Københavns Byret.

Selv om Danske Dagblades Forening normalt er fortaler for offentlighed i retsplejen, så har deres advokat sendt en fax til Newsboosters advokater, hvor man afviser tv-transmission fra retssagen, fordi ?den foreslåede transmission vil fjerne fokus fra sagens materie.?

Hen til kommoden?

Replikker og duplikker vedrørende begæringen af fogedforbuddet er efterhånden blevet udvekslet i en lind strøm mellem fogedretten, sagens parter og deres advokater siden 5. april.

Danske Dagblades Forening har blandt andet undervejs i processen bedt om udsættelse i otte dage for at kunne formulere et nyt svarskrift i sagen, efter at fogedretten to gange havde bedt om en klarere formulering af begæringen.

Det nye skrift fik fogedretten den 8. maj, og hermed er DDF oppe på sin 3. version til retten af, hvad det er, DDF ikke vil have, at nyhedssøgetjenesten Newsbooster gør med dybe links til deres medlemmers artikler.

Konkurrence om nyhederne

Konkurrencestyrelsen har onsdag eftermiddag offentliggjort, at Politiken, Det Berlingske Officin og Jyllands Posten vil oprette et fællesejet aktieselskab, der skal drive online informationssystem, og indkalder derfor bemærkninger til fusionen.

Selskabet skal blandt andet virke på markedet for presseovervågning, resumétjenester og andre relaterede tjenester, foruden at betjene det marked, som Polinfo og Avisdata allerede nu betjener.

Disse toneangivende aktørers planer for at gå ind på samme marked, som Newsbooster dækker et hjørne af, kunne tænkes at være en del af baggrunden for, at DDF er gået så voldsomt i krig mod dybe links.

? Indirekte er der i hvert fald en sammenhæng, fordi dagbladene ikke ønsker urimelig konkurrence fra folk, der stjæler deres nyheder, bekræfter DDF?s Holger Rosendal.

I den 3. version af Danske Dagblades Forenings begæring om nedlæggelse af fogedforbud har DDF ifølge Newsboosters direktør Anders Lautrup-Larsen ændret mening om, hvad man ikke vil acceptere: Nu omfatter ønsket om fogedforbud igen både webstedet med dybe links til artikler og nyhedsbrevet med de samme links.

?og tilbavs igen

Danske Dagblades Forening har ellers i marts i år i et brev til Newsbooster og dets advokatfirma Tyndeskov & Ulrich skrevet, at DDF ? efter at Newsbooster har fjernet de første 60 bogstaver af artiklerne og udelukkende viser overskrifterne ? ikke længere har noget at indvende mod nyhedssøgetjeneste-delen af Newsbooster.

DDF sagde altså ok til de dybe links på hjemmesiden til medlemmernes artikler. Men ville stadig ikke acceptere udsendelse af nyhedsbreve med de samme dybe links. Det har fogedretten og Newsboosters advokater spurgt så meget ind til forskellen på, at begæringen fra DDF nu igen omfatter dybe links under enhver form.

? Vi har ikke ændret holdning. Vi har blot præciseret, at det da er det samme. Det er der efter min mening ikke noget holdningsskift i, siger juridisk konsulent Holger Rosendal, DDF.

International interesse

Sagen om de dybe danske links omtales livligt i internationale online magasiner, og der synes at være konsensus blandt ophavsretseksperter og net-iagttagere om, at dybe links og europæisk og amerikansk ophavsretslovgivning før eller siden måtte støde sammen.

Hidtil er det imidlertid ikke sket i retten og på en måde, så det har kunnet danne præcedens, men det forventes at blive tilfældet med den danske sag.

I Wired Magazine siger en EU-lovgivningsekspert, Matthew Monk, at eftersom den danske ophavsretslov baserer sig på et EU-direktiv om ophavsret, så vil en dansk dom få indflydelse på retstilstanden for medier i resten af EU.

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere