Elegant men elendigt

Et meget lækkert mikro­kamera, som det desværre er svært at tage gode billeder med.

Elegant men elendigt

Der findes større og mindre kameraer, og så findes der de allermindste.

Sonys T-­serie hører til i den sidste kategori – kameraer, der er så små, at man altid kan have dem med sig. Var det ikke for tykkelsen på 21mm, ville DSC-T9 let kunne ligge i din tegnebog! Kameraet er altså meget lille, men også meget lækkert. Desværre lever den fotografiske ydelse ikke op til det flotte ydre.

Man skal lære sig at fotografere med sådan et lille kamera, for det er svært at holde det stille, formentlig fordi det er fingermotorikken frem for de større muskelgrupper i hænder og arme, man holder det med. Betjeningen bliver også kompliceret, når der ikke er plads til det nødvendige antal knapper og hjul på kamerahuset. Derfor er DSC-T9 overvejende automatisk.

Der er i alt 12 optageprogrammer at vælge mellem, som aktiveres via menusystemet. Her ville en hjælpefunktion, som man for eksempel ser det i Olympus’ kameraer, bestemt være på sin plads.

Uden manualen er der nok ikke mange, der forstår programmernes funktion. Vi blev hurtigt trætte af at bladre frem og tilbage i menusystemet for at aktivere forskellige ellers udmærkede funktioner. Menusystemet er på dansk, men det tager alt for lang tid at komme frem og tilbage mellem menuerne.

Uskarpe og rystede billeder

Det er kompliceret at fremstille gode objektiver, når de ikke må fylde noget. I DSC-T9 benytter Sony som sædvanlig et Carl Zeiss-certificeret objektiv, som utvivlsomt hører til blandt de bedste i denne klasse. Objektivet er helt skjult i kamerahuset, så al objektivbevægelse (der er 3× zoom) foregår internt – objektivet kigger aldrig ud!

Da vi lige havde modtaget kameraet, tog vi det med på en tur i byen, hvor vi knipsede løs. Billederne var flotte på den 2,5" store LCD-skærm, der fylder næsten hele bagsiden af kamerahuset. Men hjemme ved pc’en blev vi skuffede – mere end halvdelen af optagelserne var uskarpe og rystede.

Ikke mindst blev indendørsoptagelser overvejende kiksede. Udendørs og med god belysning står billederne til gengæld ganske flot.

Sony har ellers forsøgt at rette op en af de typiske svagheder ved kompakt- og minikameraerne, nemlig den ringe lysfølsomhed. Her benytter man “Double Solution” – dobbelt løsning – to teknikker, der forbedrer følsomheden. Dels er der indbygget optisk stabilisering (“Super SteadyShot”) i det lille objektiv, og dels har kameraet mulighed for at gå op på hele ISO 640.

Savner mulighed for SD-kort

Billedstabilisering anvendes mest i zoomkameraer og -objektiver, så man kan holde kameraet i hånden i situationer, hvor man ellers skulle have brugt stativ.

Stabiliseringen i Sony T9 virker, men den lader ikke til at være helt så effektiv som for eksempel hos Panasonic. Sony skriver heller ikke noget om effektiviteten i den ellers glimrende danske manual.

Lysfølsomheden ISO 640 er imponerende for et så lille kamera som T9. Desværre er indstillingen nærmest uanvendelig; optagelserne bliver overordentlig grynede og støjfyldte. Men selvfølgelig er der situationer, hvor man klart foretrækker et kornet billede frem for en rystet optagelse, og der kan ISO 640 være på sin plads. Ellers bemærker vi, at kameraet ofte selv benytter ISO 320 i den automatiske indstilling, og det lader til at være et godt valg.

Mange vil kunne glædes over den gennemført elegante udførsel af det lille lækre T9. Men vi er bange for, at mange også vil blive ganske skuffede over de billeder, det tager – i hvert fald indendørs. Egentlig kunne man forvente, at kamerafunktionerne lige så godt kunne placeres i en high-end mobiltelefon.

Vi savner mulighed for at bruge almindelige SD-kort frem for de dyre Memory Stick. Vi synes også godt, at Sony burde levere dockingstationen med til den relativt høje pris. Alt i alt kan det ikke blive til mere end tre stjerner til Sony DSC-T9




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere