Tæt på det perfekte

Fremragende spejlrefleks-­kamera, der er tæt på det perfekte.

Tæt på det perfekte

Så er Canon klar med et nyt spejlreflekskamera – model EOS 30D. Det velkendte EOS 20D har dermed fået en ansigtsløftning. Mange havde håbet, at Canon ville komme med en afgørende nyhed, men der er nu ingen grund til at være skuffet over 30D. Det er et fremragende kamera.

Vi tester her EOS 30D med det gode, stabiliserede (og lidt kostbare) 5× zoomobjektiv EF-S 17-85 mm IS. Kameraet koster knap 13.000 kroner med denne optik, men det kan fås billigere med dårligere objektiver.

Det ville dog efter vores mening være rigtig synd at spare på objektivet. Det stabiliserede objektiv er simpelthen vanedannende – du kan lærer hurtigt at håndholde med lukkertider på ned til 1/5 sekund. Flashen bliver ofte overflødig, og man slipper for hele tiden at shoppe op og ned på ISO'en. Det er en fornøjelse, og vi forventer da også at se flere og flere stabiliserede objektiver på markedet.

Man må ellers sige, at Canon viser stor – og velbegrundet – selvtillid ved at lancere en ny model med så få nyheder. I det ydre er model 30D – på nær én knap og en større LCD-skærm – identisk med model 20D.

Billedkvaliteten er også den samme, da bestykningen med billedsensor og billedcomputer (DIGIC II) er uændret. Der er fortsat tale om den CMOS-sensor i APS-størrelse med 8,2 megapixels, som har tjent tusinder af Canon-ejere godt.

Og helt ærligt – hvis noget fungerer, hvorfor så ændre det? Selvfølgelig kunne man godt ønske sig en opløsning 10 megapixels, men her er Canon åbenlyst bekymret for kannibalisering i forhold til den noget dyrere model EOS 5D.

Og egentlig er der ikke grund til at klage over en billedopløsning på 8 megapixels, når hver pixel står så skarpt og med så ringe ISO-støj, som det er tilfældet i EOS 30D.

Robust kamerahus

Kamerahuset er fortsat robust, tungt og veldesignet. Lukkerenheden skulle være forstærket fra 75.000 til 100.000 optagelsers holdbarhed – det er nok mest af teoretisk interesse. Langt vigtigere er den ny 2½" LCD-skærm, som er hovedårsagen til den ny model.

Det er svært at vende tilbage til de sølle 1,8" på model 20D, når man først har arbejdet med denne skærm, hvor opløsningen næsten er fordoblet til 230.000 pixels.
De øvrige nyheder er mindre opsigtsvækkende, men bestemt ikke uvæsentlige.

Der er kommet en ny lysmålings­metode – en ægte (3,5%) spotmåler, som en del fotografer vil sætte pris på. Og så har Canon endelig opdaget, at vel er det fint at kunne knipse serier på fem skud i sekundet. Men det giver også besvær, når man efterfølgende skal slette de mange overflødige fotos på ram-kortet. Nu kan vi derfor vælge mellem serier på 3 eller 5 skud i sekundet.

En anden mindre – men praktisk – nyhed er, at man kan se ISO-værdien angivet i søgeren, når den ændres med drejehjulet. Så behøver man ikke tage øjet væk fra søgeren. Der er også kommet forbedrede muligheder for at gemme sine egne farveindstillinger i menupunktet “Billedstil”, som dog kræver studier af manualen.

Den er heldigvis rimelig omfattende og på dansk.
Det største kritikpunkt, vi kan finde, er fortsat flash-systemet, hvor Canon ikke understøtter trådløs flash. Kamerahuset understøtter heller ikke en almindelig trådløs fjernbetjening. En detalje er den nye, lille og for de fleste ganske overflødige print/share-knap. Kunne man ikke i det mindste have gjort den programmerbar – når nu man har gjort sig ulejlighed med at finde plads til den?

Alt i alt kan den samlede bedømmelse af Canon EOS 30D dog kun blive meget positiv. Kameraet tager rigtig gode billeder med en meget hurtig og præcis autofokus, det er let at betjene, og støjen ved ISO 1600 og 3200 er forbavsende lav. I kombination med det stabiliserede luksusobjektiv giver det tæt på det perfekte kamera. Så det må være et 6-tal!




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere