Bekostelig BluRay-brænding med Plextor

Sony håber, at Playstation 3 vil sikre BluRay-formatet den endelige sejr i krigen om fremtidens HD-format til hjemmebiografen. Men også for pc-brugere er formatet interessant til backup og transport. Vi har testet Plextors BluRay-brænder kaldet PX-B900A.

Bekostelig BluRay-brænding med Plextor

Tager du mange billeder, eller har du blot mange dokumenter liggende, så kan backup være en besværlig affære.

Engang var harddiskene og billederne små nok til, at en enkelt dvd-skive var mere end nok.

Men i dag kan en amatørfotografs billedarkiv hurtigt snige sig op på den forkerte side af 20 gigabyte, og så er gode råd og stablen af dvd-medier dyre.

It-, film- og musikindustrien har derfor udarbejdet BluRay-formatet. Godt nok primært fordi det giver rettighedshaverne mulighed for at genudsende de samme triste film nu i høj opløsning.

Lad det dog være sagt med det samme: Det ser fantastisk ud, men det er dæleme dyrt at sidde forrest i BluRay-vognen.

Derfor kan du sandsynligvis næste år ved denne tid læne dig tilbage efter at have fyret mindst 5.000 kroner af på Matador i restaureret BluRay-version, men til gengæld kan du så også tælle Mads Skjerns hår i næsen.

Det er dog ikke kun filmelskere, som vil få gavn af BluRay. Det vil pc-brugerne også, da de nu får mulighed for at gemme data på BluRay-skriver, som har plads til 25 eller 50 gigabyte.

Den dyre backup-løsning

Plextors ellers udmærkede BluRay-brænder, kaldet Plextor PX-B900A, følger også trenden med dyre BluRay-dimser. For PX-B900A koster aktuelt et sted mellem 6.000 og 7.000 kroner i Danmark.

Oven i den pris skal du lægge prisen på medierne. Her koster en Verbatim BluRay-disk omkring 100 kroner for 25 gigabyte versionen, hvilket lidt hovedregning viser er fire kroner per gigabyte.

Køber du i stedet en harddisk, for eksempel en 500 gigabyte Samsung SATAII-disk, så er prisen 900 kroner eller lige under to kroner per gigabyte.

Prisen kan reduceres lidt ved at købe genskrivbare medier til omkring 150 kroner, men det er stadigt en ganske høj pris per gigabyte.

Oven i det regnestykke skal du så lægge prisen på selve BluRay-brænderen, som for tiden ligger et sted mellem 6.000 og 7.000 kroner. Den pris skyldes, ifølge Plextor selv, at der er store problemer med at få de særlige blå lasere til at virke hver gang.

Ikke en hurtigløber

Beslutter du dig, uagtet prisen, at investere i en BluRay-brænder, så skal du have tålmodigheden i orden.

PC World har testet Plextors drev med et typisk backup-scenario, hvor der tages backup af en billedsamling.

Vi samlede derfor i alt 23.764 megabyte filer, knapt 24 gigabyte. Filerne var i JPG-format og på mellem to og ti megabyte hver, i alt 19.421 filer.

For at gardere os mod eventuelle flaskehalse installerede vi brænderen på en Intel QX6700 2,66 GHz quadcore-baseret maskine. Harddisken var fire Samsung 250 gigabyte SATAII-diske opsat i RAID 10. Der er således ingen chance for, at enten harddisken eller processorkraften skulle betyde en forringelse af brænderens ydelse.

På trods af den potente maskine tog det brænderen 46 minutter og 50 sekunder fra start til slut at brænde de 23.764 megabyte. Det svarer til en gennemsnitlig hastighed på 8.709 kb i sekundet eller 1,9x BluRay-standarden.

Plextors BluRay-brænder er i øvrigt angivet som Bluray 2x, så vores test kom ganske tæt på det absolutte maksimum. På sigt vil der sikkert dukke både 4x og 8x brændere op, men det har sandsynligvis lange udsigter.

Konklusion: Alt for høj startpris

Som vores eksempler viser, så er det ikke på grund af prisen, at BluRay er attraktivt.

Tværtimod er BluRay-løsningen aktuelt nok en af de dyreste løsninger inden for lagring. Fordelen er selvfølgelig, at disken ikke fylder alverden, og at den derfor er rimeligt transportabel og mindre udsat ved stød og fald end en tilsvarende harddisk.

Du kan selvfølgelig argumentere for, at BluRay-drevet er godt til at se højopløselige film på, men her skal du huske, at en Playstation 3 kan fås til omkring 5.000 kroner - eller cirka 1.000 kroner mindre end Plextors enlige drev.

Det skal dog ikke lastes Plextor alt for meget, at deres drev er dyrt, for det er de få konkurrenters drev også.

Og alt i alt er Plextors drev da også udmærket og rimeligt stille. At det så ikke giver mening at investere i BluRay-drev inden for den nærmeste fremtid, er en anden sag. Køb i stedet en ordentlig dvd-brænder, 100 dvd-skiver, en ekstern harddisk og en god middag.


Loading ikon