Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Lene Sekjær)

WiMAX 2 skal være klar til november

Kapløbet mellem LTE og WiMAX spidser til - begge klar til udrulning omkring årsskiftet.

Computerworld News Service: Ifølge planen skal de amerikanske operatører indlede udrulningen af LTE i løbet af 2011.

Og nu fortæller WiMAX Forum, at man håber at kunne færdiggøre den såkaldte WiMAX 2-standard, så den er klar i begyndelsen af 2012.

Declan Byrne, som er marketingschef for organisationen WiMAX Forum, fortæller, at Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) regner med at have færdigudviklet den WiMAX 2-standard, der officielt er kendt som 802.16m, til november. Planen er, at de første enheder skal certificeres baseret på standarden i løbet af 2011.

Derfra forventer han, at udbyderne vil begynde at implementere standarden kommercielt i løbet af 2012, netop som amerikanske operatører som AT&T og T-Mobile også vil begynde at tilbyde LTE-tjenester over hele landet.

802.16m vil være betydeligt hurtigere end sin forgænger. Vice president for WiMAX Forum Mohammad Shakouri har udtalt, at målet for den nye WiMAX-standard er at kunne levere en gennemsnitlig download-hastighed på mere end 100Mpbs til brugerne.

Til sammenligning kunne Sprints oprindelige WiMAX-tilbud Xohm, som fik sin kommercielle debut i 2008, præstere en download-hastighed på mellem 3,7M og 5Mpbs. Men selv om 802.16m vil give WiMAX et ordentligt boost i forhold til hastighed, så skal man ikke forvente, at det vil kunne dække et større område end det nuværende, der kan klare omkring 80 kvadratmeter per access point.

802.16m vil desuden være bagudkompatibel med 802.16e, som er den WiMAX-standard, der blive brugt af operatører i USA i dag. Det betyder, at når internetudbyderen Clearwire skal opgradere til den nye standard, så vil virksomheden kunne gøre det forholdsvist billigt og uden de store forstyrrelser.

Clearwire er den eneste større amerikanske operatør, der i dag kører med et trådløst netværk baseret på WiMAX-standarden 802.16e. Clearwire sælger en gros til virksomheder, der gerne vil tilbyde deres kunder trådløse datatjenester i high-speed, men som ikke ejer deres egen WiMAX-infrastruktur, for eksempel Sprint, Comcast og Time-Warner Cable.

Mobil internet-trafik fordobles hvert år

Verizon, AT&T og T-Mobile planlægger alle at lancere kommercielle LTE-tjenester inden for de næste par år.

I sidste uge sendte Clearwire chokbølger gennem WiMAX-fællesskabet, da virksomheden meddelte, at den vil forsøge sig med LTE netværks-infrastruktur som et komplement til eller erstatning for det nuværende WiMAX-netværk.

Declan Byrne fortæller, at selv om man i WiMAX Forum blev "overrasket" over Clearwires udmelding, så er han sikker på, at virksomheden holder fast i WiMAX og at Clearwire desuden kører med så stort et spektrum, at der er plads til både et WiMAX- og LTE-netværk.

"Vi tror ikke, at det vil være en dårlig ting, hvis Clearwire beslutter sig for at køre både WiMAX og LTE," siger han.

"Måske vil det vise sig at være positivt for både WiMAX og LTE, eftersom det tager brodden ud af den 'enten-eller'-dynamik, som mange mennesker har skabt i omtalen af de to nye teknologier."

Både WiMAX og LTE kommer på markedet på et tidspunkt, hvor Cisco forudser, at den mobile internet-trafik vil fordobles hvert år fra i dag og til 2013, hvor den vil nå et niveau på 2,2 millioner terabyte per måned.

Cisco forudser desuden, at den øgede trafik først og fremmest vil være drevet af video, som vil komme til at stå for omkring 64 procent af alt den mobile datatrafik i 2013.

I 2008 nåede video-trafikken et gennemsnit på omkring 13.000 TB om måneden, eller omkring 39 procent af alt den mobile trafik. I 2013 vil der være mere end 100 gange så meget videotrafik, og det vil nå et gennemsnit på 1,3 millioner TB om måneden, mener Cisco.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere