Artikel top billede

Ny lov: Telestyrelsen kan nu tvangsdele teleselskaber

IT- og Telestyrelsen får fremover mulighed for at adskille infrastruktur- fra tjenesteforretningen hos et dominerende teleselskab. Læs her om det nye redskab.

Funktionel separation eller funktionel adskillelse.

Det er titlen på et nyt værktøj, som IT- og Telestyrelsen fremover får til at regulere det danske telemarked, når den ny telelov træder i kraft senest til maj næste år.

Kort fortalt er funktionel separation et redskab, som giver IT- og Telestyrelsen mulighed for at adskille et teleselskabs infrastruktur-forretning fra tjenesteforretningen, hvis styrelsen finder det nødvendigt for at fremme konkurrencen. Ejerforholdet forbliver dog uændret.

Redskabet bliver en del af den danske telelovgivning, fordi de danske lovgivere skal implementere den europæiske teledirektiv-pakke.

Lektor Søren Sandfeld Jakobsen fra Copenhagen Business School kalder det for et "kontroversielt" redskab, som de danske telemyndigheder nu får i værktøjskassen.

"Det hviler på et EU-direktiv, og da det her blev forhandlet i EU, var det her en af de største anstødssten," siger han om det nye værktøj.

Det er sidste udvej
Søren Sandfeld Jakobsen siger dog om det nye redskab, at der skal meget til, før IT- og Telestyrelsen vil tage det i brug.

"IT- og Telestyrelsen mere end antyder, at det her er 'last resort'. Det er den allersidste mulighed, og der er forskellige håndtag, man kan dreje på i teleloven, før man når til funktionel separation," siger lektoren og tilføjer:

"Man skal ikke bare sandsynliggøre, at alle andre muligheder er udtømte. Man skal bevise det."

EU skal med på råd

I bemærkningerne til lovforslaget står der også, at det er en sidste udvej at tage redskabet i brug, påpeger Søren Sandfeld Jakobsen.

"Hvis en sådan forpligtelse (funktionel separation, red.) pålægges, vil det være administrativt og økonomisk byrdefuldt for en sådan udbyder (med en stærk markedsposition, red.). Der er opstillet en række betingelser, som skal være opfyldt, for at IT- og Telestyrelsen kan pålægge en forpligtelse om funktionel adskillelse. Et sådant tiltag vil derfor kun kunne gennemføres rent undtagelsesvist," står der blandt andet i bemærkningerne til den ny lov.

EU har en finger med
Desuden kan IT- og Telestyrelsen ikke nøjes med, at myndigheden træffer afgørelsen nationalt, fremgår det af lovforslaget.

"IT- og Telestyrelsen skal, hvis styrelsen påtænker at anvende forpligtelsen, indhente Europa-Kommissionens samtykke til at anvende forpligtelsen om funktionel adskillelse," hedder det i bemærkningerne.

Høringsfasen til den ny telelov udløb ved sidste måneds udgang. Selve loven skal være på plads inden 25. maj næste år, da det er fristen for implementeringen af EU's teledirektiv-pakke.

Computerworld følger op med artikler om, hvorvidt funktionel separation vil få nogen betydning i Danmark.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere