Oprør mod Microsoft-priser

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. februar 2002.


Både kommuner og store erhvervsvirksomheder er frustrerede over Microsofts nye politik, der presser virksomheder og institutioner til at tegne dyre vedligeholdelsesaftaler.

I Kommunernes Landsforening (KL) kimer telefonen konstant hos konsulent Michael Hald med opkald fra frustrerede IT-chefer, der er stillet over for nye licensordninger fra Microsoft med prisstigninger på op til 30 procent. Ordningerne garanterer en årlig leje-adgang til de nyeste versioner fra softwaregiganten, men det interesserer ikke kommunerne.
- Kommunerne har ikke brug for nye features, men for at skrive et brev til borgerne, siger Michael Hald.
Tidligere har blandt andre Carlsberg fremført den samme kritik. Priserne for Microsoft-licenser er røget kraftigt i vejret, og bryggerikoncernen kan ikke umiddelbart se alternativer til Microsofts produkter.
Carlsberg har sammen med en række af Danmarks største virksomheder, Grundfos, Danisco, Danfoss og Novo Nordisk sat Microsofts nye licenspolitik på dagsordenen til et møde i maj.
Microsoft gør som andre
Det eneste nye er, at tilbuddene om opgradering er faldet bort.
Men det er en almindelig udvikling, viser en undersøgelse, Computerworld har foretaget hos Danmarks største softwaredistributører.
- Tendensen er at lave vedligeholdelsesaftaler i stedet for salg. De andre store, Lotus og Novell, gør det samme. Det er ikke noget, Microsoft har fundet på, men Microsoft er nok en del dyrere, siger licensmanager Charlotte Nielsen fra Ravenholm. Hun understreger, at Microsoft denne gang har været gode til at melde ud om de nye ordninger i god tid.
Microsoft afviser, at den nye licenspolitik bliver dyrere, hvis man tegner en ordning, hvor man abonnerer på de nyeste versioner. Men heller ikke hvis man kun opgraderer sin software hvert fjerde år eller mere, bliver det dyrere i forhold til de gamle ordninger. Men der er omkring 20 procent af kunderne, der hverken er med på det nyeste eller bruger sin software i mange år, der kan forudse prisforhøjelser.
- Der er ikke en eneste kunde, der er tvunget ind i noget. Heller ikke en Software Assurance-ordning (vedligeholdelsesaftale). Du kan fortsat købe din licens som hidtil, forklarer salgschef Henrik Jørgensen fra Microsoft.
Han peger på, at fejlrettelser fortsat er gratis, selv om man ikke har tegnet en vedligeholdelsesaftale, men forbedringer og nye versioner kræver en aftale.
I samarbejde med KL er syv kommuner, Grenå, Frederikssund, Hadsten, Slagelse, Næstved, Hanstholm og Søllerød, begyndt at teste den gratis softwarepakke, Star Office.
Kommunerne vil undersøge, om Linux-operativsystemet kan erstatte Windows på skrivebordene.

Note:
På fredag sætter Computerworld Microsoft og Slagelse Kommune stævne for at få
rede i de modsatrettede meldinger. > tegne dyre vedligeholdelsesaftaler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2024

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. juni 2024 | Læs mere


Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

13. juni 2024 | Læs mere


Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere