Fælles kommunalt ESDH-system

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. marts 2002.


Kommunernes Landsforening inviterer kommuner til udbud om fælles kommunalt system til sags- og
dokumentstyring.

Det skal være slut med en jungle af forskellige systemer til elektronisk sagsstyring og dokumenthåndtering (ESDH). Derfor vil Kommunernes Landsforening (KL) i samarbejde med Den Digitale Taskforce invitere interesserede kommuner til møde den 9. april, hvor rammerne og retningslinierne for et fælles ESDH-system kan etableres.
Baggrunden er det strandede SKI-udbud om et ESDH-system, hvilket har fået KL til at gå ind i udarbejdelsen af et fælles grundlag for indførelse af elektronisk dokumenthåndtering i kommunerne.
- Det strandede SKI-udbud har fået os til at overveje, om vi skal udarbejde et fælles kommunalt udbud på ESDH-området, som skal sikre, at vi får en fornuftig og fremtidssikret løsning til en fornuftig pris. Desuden vil vi gerne have mere fokus på området og ikke mindst på den meget vanskelige opgave, der organisatorisk ligger i at indføre ESDH, siger kontorchef i KL, Jens Elmelund.
Målet er, at kommunerne bliver enige om et system, der så kan tilpasses de kommunale behov, men Jens Elmelund tror, at der bliver tale om flere leverandører til det kommunale marked.
- Dels er der kommuner, der allerede er i gang med at indkøre ESDH, og der er forskel på, hvor langt kommunerne er, men målet er, at vi får lavet en aftale om et enkelt system, siger han.
Fælles retningslinier
KL har ikke mindst skelet til erfaringerne fra Bonnerup-udvalget, der pegede på det uheldige i, at offentlige institutioner udvikler egne systemer frem for at gå sammen om at udvikle fælles systemer.
- Vi finder et system, som alle kan leve med, og som opfylder de krav og behov, kommunerne har. Men det betyder også, at kommunerne må underlægge sig fælles retningslinier, og at der kommer til at foregå en vis form for standardisering og ensretning. Men det mener vi, der er god fornuft i på det her område. Man skal på nuværende tidspunkt passe på med at opfinde alt for mange krav og tilpasninger. Det gør som regel systemerne dyrere, og det gør dem ofte også meget vanskelige at implementere, siger Jens Elmelund.
Målet med mødet den 9. april er at få etableret en forpligtende indkøbsforening, der udarbejder standarderne for systemet, men også står for uddannelse, workshops og lignende. Jens Elmelund mener, at ikke mindst mange af de mindre kommuner vil kunne drage fordel af de fælles standarder.
Jens Elmelund forventer, at grundlaget for et udbud vil blive udarbejdet i efteråret 2002 og et valg af system vil være på plads i begyndelsen af 2003.

Billedtekst:
- Kommunerne må underlægge sig nogle fælles retningslinier, siger kontorchef i Kommunernes Landsforening Jens Elmelund til planerne om at indføre fælles system til elektronisk sagsstyring og dokumenthåndtering.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere