Nyt IT-system skal stoppe EU-svindel

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. marts 2002.


EU vil indføre nyt IT-system på punktafgiftspligtige varer for at forhindre svindel i milliardklassen.

Folketinget behandler i øjeblikket en anmodning fra EU om etablering af et IT-system, der skal dæmme op for svindel med EU-midler i milliardklassen.
Med systemet afskaffes det eksisterende papirbaserede system, der i flere tilfælde har vist sig at kunne omgås.
Med det nye system vil både leverandører, speditører og modtagevirksomheder være koblet op på et fælles edb-system, som også Kommissionen har adgang til.
- På den måde kan det sikres, at leverancer er konfirmeret
af modtagevirksomheden og kontrollen på landevejene kan forøges betydeligt, oplyser kontorchef i Skatteministeriet John Fuhrmann.
Der bliver tale om både et lokalt system for hvert enkelt medlemsland og et fællessystem for EU-Kommissionen.
Det danske system vil ikke i sig selv blive særlig dyrt, da der allerede er udviklet omfattende IT-løsninger til både toldbehandling og virksomhedsoplysninger.
Told & Skat forventer, at udviklingen af det nye system løber op i fem millioner kroner over de næste fem år.
EU samlet forventer, at det nye system vil koste mellem en og to milliarder kroner.
Varer forsvinder
Ved at digitalisere papirgangen får myndighederne lettere ved at kontrollere, at de involverede virksomheder vitterlig eksisterer, og hvis en transport kontrolleres på landevejene i EU, kan myndighederne øjeblikkelig kontakte modtageren for at verificere leverancen.
- Alle varemodtagere og virksomheder er registreret og en forsendelse kan først finde sted, når modtagelsen er bekræftet. Det betyder, at man på et øjeblik kan se, at der eksisterer en varemodtager, og at de har bestilt varerne, siger John Fuhrmann.
Den hidtidige svindel har bestået i, at varer aldrig har været afsendt, eller at der ikke har været nogen modtager af varer, hvorefter varerne er forsvundet undervejs.
John Furhmann forventer ikke, at det nye system vil fjerne svindlen med EU-midler, men at både Kommissionen og de enkelte landes toldmyndigheder vil få bedre redskaber til at analysere sig frem til kriminelle forhold.
- Med det nye system kan vi analysere os frem til, hvilke typer firmaer, der volder problemer, om der er tale om bestemte lande, og om der er bestemte mønstre i måden, som svindelen foregår på, siger han.

Billedtekst: Nyt IT-system gør det sværere at snyde EU-myndigheder. For eksempel kan myndighederne ved et kontroltjek på landevejene i EU via IT-systemet øjeblikkelig kontakte modtageren for at verificere leverancen.
Modelfoto
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?