Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. april 2002.
For blot få år siden var det dyrt - endda rigtig dyrt - at købe et 3D cad-system. Foruden dyr software og hardware skulle virksomhederne også investere store summer i at uddanne brugerne til at bruge de meget komplekse og brugeruvenlige programmer.
I 1995 startede en lille revolution, da en række pc-baserede systemer kom på banen. Her var vægten lagt på brugervenlighed og prisen på en cad-arbejdsstation inklusive software blev med et slag mere end halveret.
Siden da er udviklingen gået stærkt. I dag er 3D-programmerne blevet en hyldevare og det er svært for ikke-eksperter at få øje på forskellen på de forskellige systemer.
Fælles for systemerne i den såkaldte mellemklasse af 3D cad-systemer er, at de alle overgår de klassiske og mere komplekse 3D-systemer i brugervenlighed og at prisen fortsat er meget lavere end på de "store" systemer.
Det har betydet en lille 3D-revolution i danske virksomheder. Mange virksomheder, som tidligere lod sig nøje med 2D elektroniske tegneborde, er de senere år gået ind i fuld 3D modellering af deres nye produkter. Prissætningen og brugervenligheden har desuden betydet, at små og mellemstore virksomheder også har kunnet tage springet ind i 3D.
De klassiske leverandører af cad/cam-systemer har opfanget signalerne fra markedet. De er derfor slået ind på en ny kurs, hvor blandt andet styring af data, automatisering af udviklingsprocessen med produktkonfigurering og samarbejde mellem udviklingsteams via internet er blevet deres centrale forretningsområder.
Nu hedder det PLM-løsninger (Product Lifecycle Management) fremfor cad/cam. Drømmen er at skabe sammenhængende virksomhedsomspændende tekniske og administrative løsninger.
I Danmark er markedet for denne type systemer umiddelbart ikke ret stort. Løsningerne er især rettet mod de større internationalt arbejdende virksomheder, som vi, i kraft af vores erhvervsstruktur med et stort antal små og mellemstore virksomheder, ikke har ret mange af.
Til gengæld vil de få store danske industrilokomotiver formentlig kunne få store fordele ud af at interessere sig for visionerne og produkterne i PLM-verdenen.
For alle brugerne er udviklingen på cad-markedet således en klar fordel. Brugerne kan nu rimeligt frit vælge at satse på de systemer, der passer til deres behov fremfor at skulle vælge løsninger, der enten er utilstrækkelige eller alt for avancerede.
Tema om mekanisk cad side 6-8