Matrox rejser sig fra asken

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. maj 2002.


Med en ny grafikchip designet helt fra bunden vil den tidligere grafikkort-gigant tage kampen op med Nvidia og ATI.

Engang var Matrox pc-verdenens ukronede grafikkort-konge. Men med 3D-grafikkens indtog mistede de støt, men sikkert tronen til Nvidia og ATI.
Den seneste reelle nyhed kom med G400-chippen, og siden da har Matrox koncentreret sig om grafikkort til virksomheder, der ikke har brug for 3D-grafik, men også her har Nvidia og ATI efterhånden overtaget.
Return of the É
Nu skal det imidlertid være slut. En ny grafikchip, som man fristes til at betegne som en sidste chance for Matrox, har set dagens lys og har fået navnet Parhelia efter et himmelfænomen, som opstår, når solen reflekteres i iskrystaller.
Den understøtter både den nuværende DirectX8 og flere funktioner i det kommende DirectX9, der forventes frigivet engang i efteråret. Dermed skal Parhelia ikke bare tage konkurrencen op med Nvidias og ATI's nuværende topmodeller, men også deres næste generation af grafikchips.
80 millioner transistorer
At Matrox mener det alvorligt, vidner en imponerende mængde nye funktioner om.
De 80 millioner transistorer - GeForce4 har til sammenligning 63 millioner, Radeon 8500 60 millioner og Pentium 4 55 millioner - er blevet brugt til blandt andet at gøre Parhelia til den første grafikchip med en 256 bit bred hukommelsesbus.
Kombineret med DDR-ram giver det Parhelia en hukommelsesbåndbredde på 20 Gb/s - eller noget nær det dobbelt af eksisterende chips. Og netop begrænsninger i hukommelsesbåndbredden er et af de store problemer i grafikchips, specielt når man kører 3D-grafik i høje opløsninger.
Parhelia understøtter også Displacement Maps, som er en funktion, der gør det muligt at lave geometriske former via 2D-billeder - og som for øvrigt først dukker op i DirectX9.
Har man god plads på skrivebordet, kan man tilslutte op til tre skærme og dermed få en næsten ægte 3D-fornemmelse, når man spiller eller arbejder i virtuelle 3D-verdener.
Creative på spring
Ud over Nvidia og ATI lurer endnu en konkurrent i skyggen. Creative Labs har nemlig købt 3DLabs, der tidligere har lavet nogle af de hurtigste grafikchips til arbejdsstations-markedet.
Og mindre end to måneder efter købet, annoncerede 3DLabs, at de er på vej med en ny grafikchip med kodenavnet P10. Også den har mange avancerede 3D-funktioner og er rettet mod både professionelle brugere af 3D-grafik og spil-entusiaster.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere