Microsoft satser på tablet-pc'en

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. maj 2002.


Når de første tablet-pc'er ser dagens lys til efteråret, er det egentlig bare en gammel ide, Microsoft koger ny suppe på. Men Bill Gates tror alligevel på, at de på fem år kan gøre tablet-pc'en til den mest solgte
pc-type.

Microsofts vision om en pc, der hverken har tastatur eller mus, og som faktisk ikke ligner meget andet end en trykfølsom skærm, er i virkeligheden hverken ny eller særlig opfindsom. Flere firmaer har lavet den slags pc'er længe før Microsoft kom på banen med navnet tablet-pc, men ingen af dem har haft den helt store succes.
Den helt store succes tror Microsoft med Bill Gates i spidsen til gengæld på. Da ideen blev lanceret med pompt og pragt på Comdex i efteråret, forudsagde Bill Gates, at tablet-pc'en i løbet af fem år ville være den meste solgte pc-type. Og med på ideen havde han fået en række hardware- og software-leverandører. Begrejsteringen, reel eller ej, fremgår også tydeligt af de dokumenter om tablet-pc'en, man kan finde på Microsofts hjemmeside. I et af dem - et eksempel på hvordan tablet-pc'en kan bruges i forsikringsbranchen - lokker de med mere selvtillid, mindre stress og en bedre arbejdsindsats - hvis man altså bare bruger en tablet-pc. Og det på trods af, at de arbejdsopgaver de samtidigt beskriver, sagtens kan udføres på en ganske almindelig bærbar pc.

Næsten nyt operativsystem
Konceptet er i Microsofts version centreret omkring en modificeret version af Windows XP med navnet XP Tablet Pc Edition. I første omgang skal vi dog ikke forvente at se det på dansk - lige nu er planerne at lave en engelsk, en fransk, en tysk og en japansk version.
Præcist hvilke modifikationer, der vil være tale om, er endnu ikke frigivet, men klart er det i hvert fald, at det nye styresystem vil komme med .Net indbygget og så naturligvis et system, der kan styre at al kommunikation med pc'en sker via en pen. Det betyder blandt andet et system, der kan kende forskel på tegninger, tal og bogstaver, og derefter udføre skriftgenkendelse på de sidstnævnte. Der er også indbygget noget, Microsoft kalder "gestures". Ideen, som de har snuppet fra de håndholdte pc'er, er at man for eksempel skal kunne markere og flytte en tekst med en speciel pen-bevægelse, og dermed slippe for at bruge programmets menu-system.
Men det betyder også retningslinier for og understøttelse af programmer, der er specielt tilpasset brugen af en pen, via blandt andet specielle mindstestørrelser for visuelle elementer som knapper, linier med mere.
Microsoft anbefaler også at man designer programmer til tablet-pc'er, så de kan bruges både stående og liggende. Man skal med andre ord kunne dreje tablet-pc'en 90 grader og stadig kunne bruge sine programmer.

Samme hardware
Tablet-pc'en er i bund og grund en ganske almindelig bærbar pc. Microsoft stiller dog nogle enkelte specielle krav til hardwaren, der skal omkranse deres nye operativsystem.
De fleste omhandler naturligt nok den trykfølsomme skærm. Blandt andet skal de rapportere pen-aktivitet mindst 100 gange i sekundet, og have en opløsning på mindst 600 dpi til pennen.
Men det er også meningen, at tablet-pc'er dels skal være hurtig at starte op - maksimalt to sekunder fra standby - og have lang batterilevetid, gerne en hel dag. Og da der ikke er noget tastatur, skal der findes en erstatning for Ctrl-Alt-Delete (reset).
Hardwaren skal komme fra en lang række af de store pc-leverandører, ind til videre har blandt andet HP, Acer, Fujitsu og Toshiba meldt sig på banen.

Ny og gammel software
Også flere software-leverandører er sluttet op bag initiativet og er begyndt at tilpasse deres programmer til tablet-pc'en.
I første omgang er det hovedsageligt producenter, der vil have speciel gavn af pennen, til for eksempel tegninger af forskellig art. Autocad, Corel og Adobe er blandt disse. Microsoft selv har lovet at optimere Office XP og Visio til platformen.

Billedtekst: Acer er blandt de pc-fabrikanter, der slutter op om Microsofts tablet-pc.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere